Dozvoljen razvoj motora tijekom 2016. i korištenje starih specifikacija

honda-pogonska-jedinica-

Proizvođači motora u Formuli 1 i FIA dogovorili su se da će 2016. dopustiti razvoj motora tijekom sezone i da neće smanjiti broj dostupnih razvojnih tokena kako je isprve predviđeno.

Svi proizvođači motora su tijekom 2015. imali na raspolaganju 32 tokena koje su smjeli rasporediti na čitavu sezonu, a Honda je kao novi proizvođač tijekom sezone na raspolaganju imala prosječan broj neiskorištenih tokena ostala tri proizvođača prije prve utrke sezone.

Za 2016. je predviđeno smanjenje broja dostupnih tokena s 32 na 25, kao i smanjenje dostupnih područja razvoja i razvoja tijekom sezone. Motori su trebali biti homologirani do kraja 2. mjeseca 2016.

SUSTAV TOKENA KAO MEHANIZAM KONTROLE RAZVOJA POGONSKIH JEDINICA

Također, bilo je zabranjeno korištenje starih specifikacija motora od 2016., ali kako smo i najavili, i to je promijenjeno te će se iduće godine moći isporučivati i godinu dana stare specifikacije pogonskih jedinica.

Sastanku u Ženevi pristustovali su predstavnici Mercedesa, Ferrarija, Renaulta i Honde, kao i vrh FIA-e, uključujući predsjednika Jeana Todta te su se jednoglasno složili oko promjene pravila.

Broj dostupnih tokena tako će 2016. ostati kao i 2015. pa će proizvođači motora tijekom 2016. na raspolaganju i dalje imati 32 tokena, a područja koja su 2016. trebala biti zamrznuta ostaju dostupna za razvoj. Tokene će, kao i 2015., moći trošiti i tijekom sezone, a ne žuriti prije homologacijskog roka krajem 2. mjeseca.

Odluka bi trebala pomoći Renaultu i Hondi da ulove priključak za konkurencijom, pogotovo Mercedesom. Ferrari je uoči 2015. napravio veliki korak naprijed sa svojom pogonskom jedinicom i vjeruje se da su vrlo blizu vodećem Mercedesu.

Najnovije promjene oko korištenja starih specifikacija motora omogućuju Toro Rossu da 2016. koristi Ferrarijeve motore iz 2015. što im je, kako je rekao šef momčadi Franz Tost, prihvatljiva opcija. Red Bull odbija mogućnost korištenja starih specifikacija za svoju glavnu momčad pa se njihov status za 2016. još uvijek čeka, nakon što su ponovno otvorili pregovore s Renaultom.

Ecclestone: Red Bullova situacija ‘riješena stvar’

Sve prijedloge mora odobriti i F1 Komisija, što će biti tek formalnost, prije nego se i službeno ovjere na posljednjem ovogodišnjem sastanku Svjetskog motorsport vijeća (WMSC) početkom prosinca.

Također, na sastanku u Ženevi odbijena je ideja da se osim 1,6-litrenih V6 turbo hibrida dopuste i neke druge konfiguracije motora poput 3,5-litrenih V6 motora s dva turba ili 2,4-litrenih V8 atmosferskih motori koji su se koristili od 2006. do 2013. Ipak, takvi su prijedlozi glatko odbijeni.

brazil_profil_22

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…