Renault potpisao pismo namjere s Lotusovom F1 momčadi

Renault-logo

Renault je potpisao pismo namjere s trenutnim vlasnicima Lotusove F1 momčadi vezano uz “potencijalno” preuzimanje momčadi iz Enstonea.

Pismo namjere interni je dogovor koji ima sve bitne točke predloženog ugovora i potvrđuje da će se postići određeni dogovor. Ono označava interes da se postigne konačan dogovor, ali i dalje nije riječ o pravom ugovoru.

Francuski proizvođač već je neko vrijeme u pregovorima kako bi preuzeo 65% udjela u momčadi iduće sezone čime bi se vratili u Formulu 1 kao tvornička momčad.

Trenutak današnje objave ide na ruku Lotusovoj F1 momčadi jer se moraju pojaviti na Vrhovnom sudu kako bi riješili svoj spor s britanskom poreznom upravom.

“Renault Group i Gravity Motorsports S.a.r.l., podružnica Genii Capitala SA, sa zadovoljstvom mogu objaviti potpisivanje pisma namjere vezanog uz potencijalno Renaultovo preuzimanje udjela u Lotus F1 Team Ltd,” stoji u priopćenju iz Renaulta.

“Potpisivanje ovog pisma namjere označava Renaultov prvi korak prema projektu Renaultove Formula 1 momčadi za trkaću sezonu 2016. čime nastavljaju 38-godišnju tradiciju u najvišem trkaćem prvenstvu.”

“Renault Grout and Gravity idućih će tjedana zajedno raditi kako bi ovo inicijalno preuzimanje pretvorili u konačnu transakciju, nakon što se zadovolje svi uvjeti između njih i ostalih interesnih strana.”

Ova je objava stigla nakon još jednog teškog vikenda za Lotus i prijetnje stečajem ukoliko se ne podmire dugovanja od 2.7 milijuna britanskih funti poreznih dugovanja.

Na stazi im je išlo daleko bolje jer su prvi put nakon VN Kanade osvojili bodove s oba bolida; Grosjean je završio sedmi, a Maldonado osmi.

Renault bi od 2016. trebao ponovno imati svoju tvorničku momčad, prvi puta nakon 2010., a to bi im trebalo donijeti i status povijesne momčadi, poput Ferrarija i Mercedesa, što donosi i dodatnu zaradu kada je riječ o podijeli novca od televizijskih prava.

Također, Renault je ranije objavio da 2016. neće isporučivati svoje motore drugim momčadima, nego će se usredotočiti na tvorničku momčad. Tako će Red Bull i Toro Rosso morati naći druge dobavljače motora, a trenutno im je jedina opcija Ferrari.

Mercedes nakon ove odluke ima zeleno svjetlo za započeti pregovore s Manorom vezano za isporuku motora za 2016. Dosad je upravo situacija s Lotusom i Renaultom kočila napredak njihovih pregovora, a sada se čeka službena objava Manora ili Mercedesa o suradnji dvaju momčadi za 2016.

renault r30 2010
Renault R30 (2010.)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull Powertrains želi okupiti najbolje stručnjake za F1 motore

Šef Red Bullove F1 momčadi Christian Horner kaže da novoutemeljeni Red Bullov odjel za raz…