Michael Schumacher na današnji je dan 1994. na kontroverzan način osvojio prvi od sedam naslova svjetskoga prvaka nakon sudara s Damonom Hillom u Williamsu koji mu je donio naslov s bodom prednosti.

VN Australije 1994. bila je posljednja utrka prvenstva na kojoj je Michael Schumacher nakon kontroverznog sudara s Damonom Hillom došao do prvoga od sedam naslova svjetskog prvaka i to samo s bodom prednosti.

Damon Hill je, nakon pobjede na prethodnoj utrci u Japanu, u Australiju stigao samo bod iza vodećeg Michaela Schumachera. Nigel Mansell, koji se vratio u Formulu 1 kako bi zamijenio tragično preminulog Ayrtona Sennu, bio je na pole positionu, ali je nakon lošijeg starta pao iza Hilla i Schumachera.

Trenutak koji je Schumacheru donio prvi naslov prvaka - Michael je završio u barijerama, a Hill sa slomljenim ovjesom pa je naslov pripao Nijemcu koji je uoči posljednje utrke imao bod prednosti ispred Britanca. (13.11.1994.) Foto: f1fanatic
Trenutak koji je Schumacheru donio prvi naslov prvaka – Michael je završio u barijerama, a Hill sa slomljenim ovjesom pa je naslov pripao Nijemcu koji je uoči posljednje utrke imao bod prednosti ispred Britanca. (13.11.1994.) Foto: f1fanatic

Schumacher je u 36. krugu izletio sa staze nakon čega ga sustiže Hill i zauzima unutarnju liniju za idući zavoj. Schumacher je zatim skrenuo u Hilla (namjerno ili ne prosudite sami), nakon čega je njegov Benetton završio na dva kotača i završio u gumenim barijerama.

Hill je iz sudara izašao s oštećenim ovjesom zbog čega je morao odustati. Naslov prvaka tako je na kontroverzan način pripao Michaelu Schumacheru, a Nijemcu je to bio prvi naslov prvaka u karijeri.

Hillov momčadski kolega u Williamsu, 41-godišnji Nigel Mansell pobijedio je u utrci čime je postao najstariji pobjednik u Formuli 1 još od Jacka Brabhama 1970.

Mansell namjerno loše startao

Nigel Mansell osvojio je pole position s 0.018 sekundi prednosti ispred Schumachera u Benettonu i 0.651 sekundi prednosti ispred momčadskog kolege Hilla, ali uoči utrke su mu govorili da loše starta i ne sudjeluje u borbi protagonista za naslov prvaka.

“Uoči utrke su mi ‘moćnici’ govorili razne stvari, ‘nećeš biti dio ove utrke, nemoj dobro startati, gledaj utrku, nemoj se miješati…’. Pa sam namjerno lošije startao i samo čekao i gledao.”

“Bilo je zanimljivo i frustrirajuće vidjeti kako se stvar odvija ispred mene. Derao sam se na Damona u svojoj kacigi ‘nemoj da te nadmudri, nemoj!’. Zapravo je imao zaista dobar bolid i znao sam koliko je moj bolid brži, ali sam ostao iza.”

“Naravno, dogodilo se neizbježno. Najbolje je reći – ‘bez komentara’.”

Load More Related Articles
Load More In Povijest
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Imola 2005. – Epski okršaj Alonsa i Schumachera

Fernando Alonso na današnji je dan 2005. ostvario treću uzastopnu pobjedu u prve četiri ut…