F1 staza u Melbourneu ove će godine postati brža zahvaljujući bržoj konfiguraciji zavoja 9 i 10, a promjene uključuju i širi boks i promjenu nagiba u 13. zavoju nakon pravca u drugom sektoru.

Albert Park domaćin je Formule 1 od 1996. i staza još nije prošla nikakve promjene u konfiguraciji niti je dobila novi asfalt, ali to će se promijeniti od ovogodišnje utrke koja je zbog pandemije pomaknuta u termin od 19. do 21.11.

Promjene uključuju širu stazu boksa koja će biti dva metra šira od dosadašnje što bi trebalo omogućiti povećanje maksimalne brzine u boksu sa 60 na 80 km/h.

Što se tiče promjena u konfiguraciji staze, spora šikana koju čine zavoji 9 i 10 bit će promijenjena u brzu varijantu koja već postoji na stazi (slika ispod), a zavoj broj 13 trebao bi dobiti novi nagib.

2019 Australian GP Verstappen Red Bull Turn 9 and 10 Photo Red Bull
Vozači će od 2021. koristiti blažu putanju u 9. i 10. zavoju čime će staza postati brža (Photo: Red Bull)

Trenutno je zavoj 13 nagnut prema van za 2 stupnja, a nakon promjena bi trebao biti nagnut prema unutra za 5 stupnjeva što bi vozačima trebalo olakšati korištenje više linija kroz taj zavoj. Tome bi trebala pomoći i veća širina staze u tom zavoju.

Staza će dobiti i novi asfalt koji će biti abrazivniji od trenutnoga, ali ta promjena trebala bi biti odrađena nakon utrke u 11. mjesecu.

DOSADAŠNJA KONFIGURACIJA STAZE

Australian GP Albert Park F1 2018 circuit map 3 DRS zones

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel i Stroll isprobali novi Aston Martin AMR21

Sebastian Vettel i Lance Stroll odvozili su prve krugove u novom Aston Martinovom F1 bolid…