Robert Kubica jučer je odradio prvi od dva dana testiranja novih Pirellijevih 18-inčnih guma koje će se u Formuli 1 koristiti od 2022., a momčad je ujedno iskoristila priliku isprobati i poklopce na stražnjim kotačima koji se iduće godine vraćaju u Formulu 1.

Pirelli nastavlja svoj testni program za nove 18-inčne gume koje se s godinom zakašnjenja uvode u Formulu 1 2022. nakon što se u Formuli 2 koriste od 2020., a u Barceloni su testne dužnosti preuzeli Alpine, Red Bull i Alfa Romeo.

Nakon što je u petak na prvom slobodnom treningu zamijenio Kimija Raikkonena, Robert Kubica vratio se u bolid Alfa Romea, ovoga puta u dvije godine stari C38, kako bi odradio Pirellijev test guma za 2022.

Pirelli je momčadi tražio da pokušaju što je moguće bolje simulirati smanjene razine downforcea koje se očekuju iduće godine, kao i novu minimalnu težinu bolida i raspored težine, a kako će se iduće godine ponovno moći koristiti poklopci na kotačima Alfa Romeo testirao je i njih i to na stražnjim kotačima.

Poklopci na kotačima u raznim oblicima su se koristili na F1 bolidima od 2006. do kraja 2009. prije nego su zabranjeni od F1 sezone 2010. na temelju sigurnosnih razloga, a iduće godine se vraćaju zajedno u paketu s drugim mjerama koje bi trebale smanjiti turbulencije koje bolidi ostavljaju iza sebe što će smanjiti gubitak downforcea kada bolidi blisko prate jedan drugoga.

Poklopci će također pomoći u boljoj kontroli temperature guma i kočnica budući da će 18-inčne gume, s nižim profilom od 13-inčnih, brže gubiti toplinu i vozačima otežati posao pripreme guma na optimalnu temperaturu, posebno u kvalifikacijama.

Na idućim fotografijama možete vidjeti kako izgleda Alfa Romeo C38 iz 2019. s poklopcima na stražnjim kotačima i bez njih.

2021 In-Season Test - Spain Kubica 2019 Alfa Romeo C38 18-inch Pirelli tyres with rear wheel covers Photo Alfa Romeo
Photo: Alfa Romeo
2021 In-Season Test - Spain Kubica Alfa Romeo C39 18-inch Pirelli tyres with rear wheel covers 3 Photo Alfa Romeo
Photo: Alfa Romeo
2021 In-Season Test - Spain Kubica Alfa Romeo C39 18-inch Pirelli tyres with rear wheel covers 2 Photo Alfa Romeo
Photo: Alfa Romeo
2021 In-Season Test - Spain Kubica Alfa Romeo C39 18-inch Pirelli tyres Photo Alfa Romeo
Photo: Alfa Romeo

PIRELLIJEV TESTNI PLAN ZA 18-INČNE GUME

2021 Pirelli tyre development test calendar for 18-inch tyres for 2022 F1 season Photo Pirelli

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull i Honda razmatraju novi motor za Verstappena

Red Bull i njihov dobavljač motora Honda razmatraju uvođenje petoga motora s unutarnjim iz…