Tehnički direktor Alfa Romeove F1 momčadi Jan Monchaux objasnio je na koja se područja njegova momčad usredotočila prošle zime prilikom razvoja novoga C41 koji zbog smanjenja troškova uvjetovanih pandemijom dijeli veliki broj dijelova sa svojim prethodnikom C39.

Momčad iz Hinwilla, koja se u Formuli 1 pojavila 1993. pod imenom Sauber, od 2019. je preimenovana u Alfa Romeo, a posljednje tri sezone završili su na osmom mjestu u poretku konstruktora.

Ali prošle sezone Raikkonen i Giovinazzi osvojili su samo osam bodova i nisu se plasirali na bolju poziciju od devetoga mjesta dok su 2019. osvojili 57 bodova uz četvrto i peto mjesto na kaotičnoj VN Brazila.

Alfa Romeo se nada da će ove godine profitirati od jačega Ferrarijevog motora koji je prošle sezone bio najslabiji u Formuli 1, ali i od promjena koje su odradili na novom C41.

“Odlučili smo potrošiti svoja dva tokena na novi nos tako da su nos i prednja sigurnosna struktura potpuno novi, što je uglavnom uvjetovano aerodinamikom,” rekao je Monchaux.

“Zatim smo naporno radili na prednjem ovjesu, prednjem krilu i usisnicima za hlađenje prednjih kočnica [koji osim što hlade kočnice imaju i važnu aerodinamičku ulogu] u koje su dečki uložili puno truda.”

“Također, radili smo i na usmjerivačima zraka iza prednjih kotača i oko bočnih stranica.”

2021 Alfa Romeo C41 front end nose zoom Photo Alfa Romeo F1

“Ostali rad bio je uglavnom usredotočen na podnicu, difuzor i dijelove koje nećete nužno vidjeti između stražnjih guma gdje smo zbog promjene pravila izgubili puno performansi iz podnice i difuzora, kao i od usisnika za hlađenje stražnjih kočnica.”

“Uložili smo sav trud kako bismo vratili izgubljeni downforce zbog čega su sve stvari koje nisam naveo na vrlo jednostavan način prenesene iz 2020.”

“Šasija je ista, mjenjač je isti. Većina stražnjega ovjesa je ista, zbog pravila.”

“Zbog većega povrata investicije odlučili smo zadržati i neke komponente poput hladnjaka i nekih dijelova karoserije i zato smo se u kratkom periodu kojega smo imali i ograničenih resursa odlučili usredotočiti na područja od kojih smo očekivali najveći povrat investicije.”

“Za nekoliko tjedana vidjet ćemo jesu li naši izbori tih područja bili ispravni.”

Šef momčadi Frederic Vasseur, koji je u Alfa Romeo stigao iz Renaulta, svjestan je da su sve momčadi motivirane i željne napretka i zna da put oporavka može potrajati.

“Mislim da je za trkaću momčad najvažnije da se stalno pokušava poboljšati. Sve momčadi ciljaju istu stvar, a mi ćemo morati ići korak po korak kako bismo se vratili u vrh sredine poretka,” rekao je Vasseur.

“Znamo da je to dug put, ali radimo na tome i radimo korak po korak.”

2021 Alfa Romeo C41 side Photo Alfa Romeo F1

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bull priložio zahtjev za razmatranje FIA-ine odluke oko sudara

Red Bull je uložio službeni zahtjev u kojem straže da FIA-ini suci razmotre svoju odluku o…