f1-australian-gp-2016-fernando-alonso-mclaren-mp4-31-in-a-huge-crash-at-albert-park

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso smatra da je njegov sudar na prvoj utrci sezone u Australiji najteži koji je doživio u svojoj dugogodišnjoj karijeri.

Unatoč zastrašujućim prizorima uništenog McLarena, Alonso se iz bolida izvukao ‘bez ogebotine’ i time skrenuo pozornost na nevjerojatnu sigurnost današnjih bolida i sigurnosnih barijera na današnjim stazama.

Španjolac je pogrešnom procjenom svojim prednjim desnim kotačem zahvatio stražnji lijevi kotač Gutierrezova Haasa VF-16, zabio se u zid, a pješčana izletna zona višestruko ga je zarotirala. Bez obzira na teško oštećen bolid, Alonso se uspio izvući iz bolida i ubrzo zagrljen pozirati s Gutierrezom.

Alonso nakon nesreće na VN Brazila 2003. Španjolac je prošao bez ozljeda, ali nije sudjelovao u slavlju na pobjedničkom postolju s Raikkonenom i Fisichellom. (6.4.2003.) Foto: earthspotter
Alonso nakon nesreće na VN Brazila 2003. Španjolac je prošao bez ozljeda, ali nije sudjelovao u slavlju na pobjedničkom postolju s Raikkonenom i Fisichellom. (6.4.2003.) Foto: earthspotter

Alonso je posljednji veliki sudar imao 2003. u Brazilu nakon čega je također prekinuta utrka, a zatim je nastala konfuzija oko pobjednika. Kada su ga novinari upitali je li jučerašnja nesreća u Melbourneu bila veća od one u Brazilu prije 13 godina, Alonso je bio vrlo jasan.

“Ovo je bilo vjerojatno gore i od Brazila.”

“Nakon prvog udara ste pomalo uplašeni, a kad vidite da ste u zraku nadate se da ćete se povoljno prizemljiti, ne u zid ili glavom u nešto,” rekao je Fernando.

“Kad se rotirate želite se zaustaviti, ali imate osjećaj da traje vječno. Kad sam napokon stao vidio sam malu rupu kroz koju bih mogao izaći i htio sam izaći brzo jer bi moji kod kuće htjeli da izađem što prije. To mi je prvo palo napamet.”

Alonso se kasnije na svom Twitter računu zahvalio svima na podršci i priznao da je imao sreće.

“Svjestan sam da sam danas potrošio nešto sreće u životu i želim zahvaliti McLarenu i FIA-i na sigurnosti ovih bolida. Također, zahvaljujem i kolegama i navijačima za brigu i bezuvjetnu podršku.”

Iako ga je liječnička služba pregledala nakon nesreće i potvrdila da je sve u redu, Alonso kaže da će ga idućih dana vjerojatno sve boljeti.

“Sve pomalo boli jer se sve u vašem tijelu pomiče kad idete tako brzo. Koljena pomalo bole jer sam udarao po kokpitu i upravljaču. Sutra ću trebati nešto leda, ali osim toga sve je u redu. Imao sam puno sreće,” zahvalan je Španjolac.

Pogledajte analizu zastrašujuće Alonsove nesreće!

Alonso je razočaran što je propustio priliku za osvajanje bodova i što su vjerojatno izgubili jednu pogonsku jedinicu od ukupno pet koliko svaki vozač može koristiti u sezoni bez da dobije kaznu startanja s niže pozicije.

“Razočaran sam što nismo završili utrku i osvojili bodove.”

“Također, šteta je poprilična i izgubili smo pogonsku jedinicu. Novu ćemo morati koristiti već na idućoj utrci. Ali osim tih frustracija prilično sam sretan što sad mogu razgovarati s vama,” rekao je Alonso.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Red Bull vjeruje da bi Verstappen pobijedio i u McLarenu i Mercedesu

Red Bullov dugogodišnji motorsport savjetnik Helmut Marko vjeruje da bi Max Verstappen pob…