Alonso će u Sochiju dobiti novu specifikaciju Hondinog motora

honda-pogonska-jedinica-

Honda je za VN Rusije potrošila preostala četiri razvojna tokena i donijela novu specifikaciju svoje pogonske jedinice. Novu će specifikaciju koristiti Alonso koji će tako dobiti kaznu na startu utrke u Sochiju.

Japanski proizvođač četiri je tokena potrošio na razvoj motora s unutarnjim izgaranjem, kao i pripadajuće dijelove ispušnog sustava. Alonso će tako dobiti novi motor s unutarnjim izgaranjem, turbo, MGU-H i kontrolnu elektroniku.

SUSTAV TOKENA KAO MEHANIZAM KONTROLE RAZVOJA POGONSKIH JEDINICA

Kako je već koristio devet motora s unutarnjim izgaranjem, osam turbina, osam MGU-H i šest kontrolnih jedinica, Alonso će dobiti kaznu od 25 mjesta na startu VN Rusije što će vjerojatno značiti start s posljednjeg mjesta. Tako bi se nova specifikacija motora mogla smatrati i nagradom i kaznom za dvostrukog svjetskog prvaka nakon komentara na VN Japana da je Hondin motor poput ‘GP2’ motora iz niže trkaće serije.

Jenson Button neće dobiti novu specifikaciju motora jer Honda nije stigla proizvesti dovoljno novih dijelova, a Alonso je imao prednost jer je na trenutnoj pogonskoj jedinici prešao više kilometara pa je i veća potreba za novim motorom. Button će tako nastaviti koristiti motor koji je koristio u Japanu.

Najveća slabost Hondine pogonske jedinice je učinkovitost MGU-H (toplinske motor-generatorske jedinice) koja ne uspijeva generirati dovoljno električne energije, što je posebno izraženo na dužim stazama. U McLarenu su već naglasili da je poboljšanje čitavog ERS sustava prioritet za 2016.

TEHNIKA: Pogonska jedinica i ERS

Yasuhisa Arai potvrdio je najnovije promjene na Hondinom motoru:

“Logičan korak bio je promijeniti kompresor, ali zbog naše konfiguracije to se neće dogoditi.”

“I dalje pokušavamo poboljšati motor s unutarnjim izgaranjem, ali bez promjene konfiguracije.”

Arai je istaknuo i da od iduće utrke u Austinu imaju veća očekivanja zbog konfiguracije staze.

“Austin bi trebao biti jedna od boljih staza za nas, odgovara našem bolidu i imamo važne sponzore koji će biti prisutni na toj utrci.”

“Tokeni zahtjevaju velike promjene koje nam donose kazne. Zato ćemo nastojati ne dobiti kazne na utrci koja nam je bitnija.”

Promjena motora na Alonsovom bolidu omogućit će mu da u Austinu nastupi s novom specifikacijom bez kazni, ali Button će u slučaju promjene motora na idućoj utrci zaraditi slične kazne kao i Alonso u Rusiji.

PROFIL MOMČADI: McLaren Honda

REZULTATI: McLaren Honda 2015.

alonso-mclaren-garaza-2015

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Singapur 2017. – Hamilton pobjednik, Verstappen i Ferrariji odustali

Lewis Hamilton na današnji je dan 2017. pobijedio na VN Singapura koja se vozila u promjen…