Fernando Alonso je u teškom vikendu za McLaren uspio popraviti dojam i osvojiti bodove nakon starta iz boksa iako je koristio prošlogodišnju inačicu prednjega krila koja je očito vrlo dobro radila i s novim aerodinamičkim paketom.

Alonso je nakon katastrofalnog vikenda u Francuskoj gdje su oba McLarena zapela u Q1 imao nešto bolje izdanje u Austriji gdje se Alonso kvalificirao na 14. mjesto, ali je morao startati iz boksa zbog oštećenja na nosu koje je zadobio prelaskom preko agresivnih rubnika na Red Bull Ringu.

Ali start iz boksa nije se pokazao kao prepreka za Alonsa koji je u završnoj fazi utrke napao i prestigao Leclerca u Sauberu, po tko zna koji put ove sezone, i osvojio osmo mjesto i četiri boda, čime je prekinuo niz od tri utrke bez bodova za McLaren kojega je u Austriji prestigao šokantno brzi Haas.

“Jako sam sretan, nismo očekivali bodove tako da je to jako lijepo iznenađenje,” rekao je Alonso.

“Bila je to čudna utrka, startao sam iz boksa, bio sam 19. nakon prvih krugova, a zatim sam zapeo iza skupine bolida i nisam mogao ići svojom brzinom.”

“Također, prednje krilo je bilo prošlogodišnje tako da nismo znali kako će funkcionirati s ostatkom aero paketa.”

McLarenov trkaći direktor Eric Boullier priznao je da je McLarenov ovogodišnji problem aerodinamika i trakcija iz sporih zavoja, što je povezano i s inovativnim stražnjim ovjesom koji žrtvuje geometriju za aerodinamičke prednosti, a muči ih i nepovezanost podataka iz simulacija i stvarnosti.

Zato je posebno zanimljivo da je Alonso sa starim prednjim krilom uspio biti tako brz, što će McLarenu ponuditi neke nove odgovore u aerodinamičkom smislu.

“Utrka je bila prilično kaotična, vruća staza svima je uzrokovala ljuštenje guma, ali uspio sam se pobrinuti za njih i kapitalizirati na tome,” rekao je Alonso.

“Bodovi su lijepa nagrada, ali moramo se nastaviti poboljšavati. Iduća utrke je naša domaća utrka na Silverstoneu i moramo biti konkurentniji na toj stazi.”

Boullier optimizam vuče iz činjenice da je McLaren ponovno bio konkurentniji u utrci nego u kvalifikacijama.

“Alonsova potjera i prelazak Leclerca u Sauberu pokazuje da imamo još nešto brzine u bolidu u nedjelju koja nije evidentna u subotu,” rekao je.

“Nastavit ćemo raditi na tome kako bismo otključali performanse.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Nova konfiguracija Paul Ricarda momčadi će prisiliti na korištenje manje downforcea

Najavljene promjene na konfiguraciji staze Paul Ricard prisilit će momčadi da koriste manj…