Fernando Alonso kaže da je reakcija na njegov prolazak drugoga zavoja na startu VN Rusije pokazatelj da u Formuli 1 ne vrijede ista pravila za sve vozače i smatra da je to napokon uspio dokazati.

Alonso je još prije nekoliko utrka govorio da ne planira više igrati po pravilima kada je riječ o granicama staze jer je već nekoliko puta ove sezone ‘ispao budala’ jer se držao pravila dok su neki drugi vozili ‘slobodnije’ i uspjeli se izvući bez kazni.

Jedna od takvih situacija bio je i start druge utrke u Austriji kada je Alonso izgubio poziciju od Ricciarda koji ga je prestigao širokim prolaskom prvoga zavoja, a u Rusiji je Alonso odlučio ispitati kakva će biti reakcija na kontroverzni prolazak drugoga zavoja.

Španjolac je u krugu zagrijavanja ‘pogriješio’ u drugom zavoju, prerezao ga i vratio se na stazu na propisan način, vožnjom između oznaka s lijeve strane, a u prvom krugu utrke ponovio je isti manevar iako nije ni izgubio ni dobio poziciju nakon toga.

Uoči utrke u Turskoj Alonso je priznao da je namjerno napravio takav potez.

“To je bilo da potvrdim da kad ja radim neke stvari, onda imaju različito ponašanje i različite posljedice na idućoj utrci,” rekao je Alonso.

“Možda sad promijene izletnu zonu u prvih nekoliko zavoja [u Rusiji].”

“Većinu prvenstva bio sam idiot na stazi, pretjecali su me s vanjske strane asfalta u prvih nekoliko utrka. Čak i u Austriji, sjećam se Austrije 1 i Austrije 2, ništa se nije dogodilo. Nije bilo razgovora o tome na idućim utrkama.”

“A sad nakon Sochija se postavljaju pitanja. To je potvrda, to je potvrda mnogih stvari.”

“Jedna od njih je da su različita pravila za različite ljude i različito se o tome razgovara u tjednima poslije.”

“Vidjet ćemo idućega vozača koji prijeđe bijelu liniju na ulasku u boks. Vidjet ćemo koje će biti nacionalnosti i koju će kaznu dobiti,” osvrnuo se Alonso na slučaj u kojem je Norris po kiši na gumama za suho prešao preko bijele linije na ulasku u boks za što ga suci nisu kaznili.

Suci su odlučili dati Norrisu opomenu, umjesto uobičajenih pet sekundi kazne za ovakav prekršaj, jer je značajno usporio dok je pokušavao ući u boks i da je nenamjerno prešao preko bijele linije.

Tsunoda je jedan od vozača koji su za takav prekršaj dobili kaznu – riječ je o Red Bullovoj domaćoj utrci u Austriji koja ima vrlo brz ulazak u boks koji slijedi nakon brzoga pretposljednjeg zavoja.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…