Alonso – ubrzat ćemo se za više od dvije sekunde

stoffel-vandoorne-mclaren-honda-mp4-30-abu-dhabi-f1-tyre-test-2015-super-soft-pirelli-pushed-to-garage

Fernando Alonso on track.

McLarenov vozač Fernando Alonso smatra da njegova momčad ima rješenja koja će im u novoj sezoni donijeti više od dvije sekunde po krugu, a najviše prostora za napredak vidi u Hondinoj pogonskoj jedinici.

Hondin povratak u Formulu 1 bio je težak, ali momčad je tijekom sezone smanjila zaostatak za vodećima i najavila velika poboljšanja za 2016. koja bi im trebala omogućiti borbu za pobjednička postolja.

Glavni problem je nedovoljna učinkovitost sustava za obnovu energije pa su Alonso i Button na ravnim dijelovima ostajali bez električne snage. Što je staza bila duža, problem je bio izraženiji.

Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso još je u listopadu izjavio da bi McLaren uoči 2016. mogao nadoknaditi dvije sekunde, a svoje je mišljenje još jednom potvrdio.

“Slažem se s time. Mislim da će biti i više od toga.”

Iako je pogonska jedinica nudi najviše prostora za poboljšanja, napredak će se ostvariti ‘posvuda’.

“Sada nam je jasnije gdje su jake strane ovoga bolida i moramo ga razvijati u tom smjeru.”

“Znamo da nam je pogonska jedinica bila glavno ograničenje pa na novom bolidu nema radikalnih promjena u smislu dizajna i filozofije.”

mclaren-mp4-30-abu-dhabi-2015-rear-suspension
TEHNIKA: McLaren u Abu Dhabiju s novom geometrijom stražnjeg ovjesa

To znači da bi bolid trebao zadržati konvencionalni push-rod prednji ovjes (nakon bezuspješnog i skupog eksperimentiranja s prednjim pull-rod ovjesom 2013.) i danas već uobičajeni stražnji pull-rod ovjes koji je u Formulu 1 ‘vratio’ Adrian Newey na Red Bullu RB5.

Bolid će zadržati i minimalistički stražnji kraj (tzv. zero-size filozofija) kako bi se poboljšala kvaliteta zračne struje koja ide prema stražnjem krilu, oko bočnih stranica i preko difuzora.

Također, Peter Prodromou, šef aerodinamičkog odjela u Red Bullu koji se u McLaren vratio u rujnu 2014., sve više ostavlja svoj trag i očekuje se da nastave razvijati bolid u smjeru postizanja što većeg volumena difuzora (što niži bolid sprijeda, što viši straga) i konstantnijeg downforcea pri što većem rasponu brzina i udaljenosti od tla.

Prodromou će MP4-31 biti prvi bolid nakon povratka u McLaren koji je u potpunosti nastao pod njegovim vodstvom kao tehničkog direktora.

“Svjesni smo koliko smo zaostajali na ravnim dijelovima pa ako primjenimo neka rješenja i sve bude radilo prema očekivanjima dobitak na vremenu po krugu bit će vrlo velik.”

“Imamo neka logična i prilično dobra rješenja koja nam motivaciju drže na razini. Mislim da će 2016. za nas biti potpuno drukčija,” rekao je Alonso.

Naravno da će i ostale momčadi napredovati, ali Alonso smatra da je zbog spomenutih dosadašnjih slabosti McLarenov potencijal mnogo veći.

“Svi će napredovati između pola sekunde i sekundu.”

“Kako smo mi dvije sekunde sporiji, moramo napredovati više od pola sekunde ili sekundu.”

“Pogonska jedinica će biti ključna za ostvarenje toga napretka,” optimistično je zaključio Alonso.

>> REZULTATI: McLaren Honda 2015.

>> REZULTATI: Fernando Alonso 2015.

>> REZULTATI: Jenson Button 2015.

stoffel-vandoorne-mclaren-honda-mp4-30-abu-dhabi-f1-tyre-test-2015-super-soft-pirelli

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Formula 1 potvrdila kalendar za prvih osam utrka 2020.

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je prvih osam utrka u ovogodišnjem kalendaru koji će započeti …