Dvostruki svjetski prvak Fernando Alonso zadržao je peto startno mjesto na VN Turske nakon što su ga suci oslobodili potencijalne krivnje za nepoštivanje žutih zastava u prvom dijelu kvalifikacija.

Alonso je u Turskoj završio kao šesti najbrži u kvalifikacijama s 0.609 sekundi zaostatka za najbržim Hamiltonom i samo 0.281 s zaostatka za trećim Verstappenom, a zahvaljujući Hamiltonovoj kazni Španjolac će startati peti što mu je najbolja startna pozicija ove sezone.

Nakon kvalifikacija Alonso je pozvan kod sudaca zbog situacije na početku njegovoga prvog kruga u Q1 kad je imao žute zastave u prvom zavoju, a iako je usporio Alonso je pritom postavio svoje najbrže vrijeme što je bilo neizbježno jer mu je to bio prvi mjereni krug.

Ali suci su ubrzo uvidjeli da nema smisla kažnjavati Alonsa jer je već u idućem krugu bio oko tri sekunde brži čime je pokazao da je u prvom krugu dovoljno usporio.

“Vozač je ispunio zahtjev značajnoga smanjenja brzine zbog dvostrukih žutih zastava,” stoji u priopćenju sudaca.

“Uzevši u obzir da se situacija sa žutim zastavama dogodila kad je vozač započeo svoj prvi mjereni krug i da je vozač bio u potpunosti uvjeren da nije postigao značajno vrijeme jer je u idućem krugu bio oko 3.5 s sporiji, suci su zadovoljni jer je vozač poštovao relevantna pravila i neće poduzimati daljnje akcije.”

Dosadašnje Alonsovo najbolje startno mjesto ove sezone bilo je šesto mjesto na prošloj utrci u Rusiji, a Španjolac je bodove osvajao na devet od posljednjih deset utrka – bodove nije osvojio samo u Belgiji budući da prava utrka nije ni startala, a Alonso je bio na 12. startnoj poziciji pa nije osvojio bodove.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen strategijom pobijedio Hamiltona na VN SAD-a

Max Verstappen pobijedio je Lewisa Hamiltona na VN SAD-a nakon što je Hamilton preuzeo vod…