2022 Alonso Alpine A522 final sector chicane Photo Pirelli Alpine

FIA je uvažila Alpineovu žalbu na korigirane rezultate VN SAD-a u kojima je Fernando Alonso izgubio sedmo mjesto proglasivši Haasov protest nevažećim što znači da se vraćaju inicijalno objavljeni rezultati.

Haas je uložio protest protiv Alonsa nakon utrke jer su smatrali da je bio u nesigurnom stanju i da mu je nedostajao desni retrovizor, a suci su se složili s tim i Alonsu dali 30 sekundi kazne koja ga je bacila sa sedmoga na 15. mjesto.

Alpine je ubrzo najavio žalbu na takvu odluku branivši se da nisu dobili obavijest da je Alonsov bolid oštećen i da je Haas svoj protest uložio 24 minute nakon što je istekao rok, a američka momčad tvrdila je da im je FIA rekla da protest mogu uložiti unutar jednoga sata, a ne unutar 30 minuta.

FIA je održala još jedno saslušanje u četvrtak u Meksiku i tu se potvrdilo da je Haas mogao priložiti rukom pisani protest unutar roka od 30 minuta, što znači da nije bilo nemoguće da zadovolje pravila po tom pitanju.

Zato je Haasov protest odbačen što je dovelo do povratka inicijalno objavljenih rezultata prema kojima je Alonso sedmi.

“Protestirali smo jer je Haas zakasnio i jer mi FIA nije pokazala crno narančastu zastavu,” rekao je Alonso u Meksiku.

“Mislili su da je bolid siguran za vožnju. Bolid je otišao u parc ferme, prošao sve preglede, dobio zeleno svjetlo, a onda je protest stigao prekasno. Mislim da bi onda 50, 60, 70% bolida moralo odustati jer imaju aerodinamički dio koji nije propisno pričvršćen.”

“To bi također otvorilo pitanje – ako je 20 minuta kašnjenja s protestom u redu, je li jedan mjesec prekasno? Je li jedan sat prekasno? Je li 10 godina prekasno? Kad je prekasno?”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso optimističan oko razvojnoga potencijala Aston Martina

Fernando Alonso ohrabren je prvim vikendom nove sezone u kojem je ostvario treće mjesto iz…