2022 Alpha Tauri AT03 studio launch photo rear angle Photo AlphaTauri Red Bull

Šef AlphaTaurija Franz Tost smatra da će se nova generacija bolida i dalje mučiti u bliskoj borbi u brzim zavojima zbog ogromne količine downforcea i velikih dimenzija, a tehnički direktor Jody Egginton kaže da bi skriveni aerodinamički detalji mogli odigrati ključnu ulogu u novoj eri.

Nova generacija bolida većinu downforcea generira iz podnice koja je zahvaljujući novom pravilniku značajno moćnije oružje nego dosad, što bi trebalo dovesti do manjih gubitaka downforcea prilikom bliskoga utrkivanja.

Iako su simulacije pokazale značajan napredak po ovom pitanju, u simulacijama nisu bili bolidi koji će se zaista utrkivati nego generički modeli dizajnirani prema trenutnim pravilima tako da će pravi učinak novih pravila ostati nepoznanica do prvih testova i utrka.

AlphaTauri jučer je predstavio studijske fotografije svoga bolida za 2022. AT03, a šef momčadi Tost osvrnuo se na očekivanja od nove sezone i nove generacije bolida.

“Mislim da će bolidi biti bliže jedni drugima u sporim i srednje brzim zavojima,” rekao je Tost.

“Ali imam neke dvojbe oko brzih zavoja jer će sa širokim bolidima i velikim gumama uvijek biti nešto prljavoga zraka iza njih.”

“Zato nisam siguran da će biti tako lako pratiti bolid ispred sebe. Pričekajmo i vidjet ćemo kako će proći prvi test.”

Nova pravila ujedno i veliki rizik

2022 Alpha Tauri AT03 studio launch photo side angle 2 Photo AlphaTauri Red Bull
2022 Alpha Tauri AT03 studio launch photo side angle 2 Photo AlphaTauri Red Bull

Tehnički direktor Jody Egginton kaže da postoji mogućnost da će neka momčad bolje pogoditi interpretaciju novoga pravilnika na početku sezone i uživati u toj prednosti u prvim utrkama.

“Iako je sve prilično ograničeno s novim pravilima, moguće je da će jedna momčad pronaći vrlo posebno rješenje i imati prednost u performansama,” smatra Egginton.

“Nije jednostavno procijeniti gdje će tko biti jer je sve novo, od mehaničke do aerodinamičke strane, ali osobno se nadam da će bolidi biti bliže jedni drugima.”

“Realno, tek ćemo na prvim testovima imati ideju kakvi ćemo biti i morat ćemo pričekati nakon prve dvije ili tri utrke da imamo bolju sliku.”

“S obzirom na činjenicu da su promjene u aerodinamičkim pravilima prilično opsežne, jasno je da postoji puno prostora s eksperimentiranjem s novim idejama i konceptima. Ali istovremeno to nudi povećani rizik da krenete krivim razvojnim putem.”

“Prilično sam siguran da je puno prostora da momčadi pronađu inovativna aero rješenja, ali istovremeno očekujem da će skriveni detalji aero razvoja biti značajan čimbenik u onome što momčadi mogu ostvariti iz aero pravila.”

“Siguran sam da će se momčadi na prvom testu pojaviti sa zanimljivim rasponom interpretacija pravilnika i to će potaknuti rasprave i istrage oko mogućih razvojnih pravaca svih momčadi tijekom sezone.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bullu prijeti isključenje iz prvenstva zbog navodnoga kršenja ograničenja budžeta

Red Bullu prijeti velika kazna i isključenje iz prvenstva zbog mogućega kršenja ograničenj…