Analiza: Što nam govore predsezonska testiranja?

Lewis Hamilton in Mercedes W07 Hybrid leads Sebastian Vettel in Ferrari SF16-H, Barcelona test 22.2.2016. Foto JOSE JORDAN/AFP/Getty Images

Lewis Hamilton in Mercedes W07 Hybrid leads Sebastian Vettel in Ferrari SF16-H, Barcelona test 22.2.2016. Foto JOSE JORDAN/AFP/Getty Images

Testiranja često nisu najtočniji pokazatelj stvarnih odnosa snaga među F1 momčadima, pogotovo ukoliko samo usporedimo najbrža vremena. Usporedbom ostalih podataka i dojmova možemo steći nešto točniju sliku.

Iako nas prvi trenutak istine očekuje 19. ožujka u 07:00 kada je na rasporedu prvi kvalifikacijski trening sezone, testiranja ipak pružaju prilično dobar uvid u ono što nas čeka.

Kao što samo ime kaže, testiranja služe prije svega testiranju novih bolida i provjeri njihove pouzdanosti. Sve što su momčadi dizajnirale posljednjih nekoliko mjeseci prvi puta mogu provjeriti na samoj stazi, od funkcioniranja osnovnih sustava pa do provjeravanja aerodinamičkih korelacija između simulacija, zračnog tunela i stvarnih mjerenja.

new-nose-mercedes-w07-hybrid-on-track-first-chicane
Hamilton je mislio da su Mercedesovi testni planovi ‘ludi’

Zato je jedna od najvažnijih stavki na testiranjima broj odvoženih kilometara. Sve momčadi imaju testni plan na kojem ne mogu napredovati ukoliko redom ne stave kvačice na prethodne ciljeve. Ne možete graditi krov bez temelja pa isto tako ne možete raditi na performansama dok niste sigurni u pouzdanost i ispravnost aerodinamičkih korelacija.

Ukoliko imate dobar, ali nepouzdan bolid koji vas koči na testiranjima, to ne znači da svoje ciljeve nećete ostvariti. Ali mogli bi ih ostvariti značajno kasnije jer ste vrijeme za provjeravanje osnovnih sustava i razvoj bolida trošili na rješavanje banalnih problema. Zato vam dobra kilometraža na prvim testovima omogućuje da što prije krenete zacrtanim razvojnim planom koji vam donosi vrijeme po krugu.

Mercedes je apsolutno dominirao brojkama odvoženih krugova i njihov je novi W07 Hybrid nevjerojatno pouzdan. Prošle godine su tijekom 12 dana testiranja odvozili 1340 krugova, a ove godine su u osam dana odvozili gotovo isti broj krugova, čak 1294. Hamilton je izjavio da je mislio da su Mercedesovi testni planovi ‘ludi’ i da mu nije bilo jasno kako misle odvoziti toliki broj kilometara.

I tu dolazimo do objašnjenja što znači pouzdanost bolida u ovako ranoj fazi. Nije stvar u tome da Ferrari i ostali konkurenti neće biti pouzdani kad počne sezona, nego u tome što je pouzdanost Mercedesu omogućila da izuzetno rano krene s naprednim razvojem bolida, dodavanjem novih dijelova i vožnjom simulacija utrka.

UKUPAN BROJ KRUGOVA NA PREDSEZONSKIM TESTIRANJIMA 2016.

MOMČAD KRUGOVA
1. Mercedes 1294
2. Toro Rosso Ferrari 1049
3. Williams Mercedes 856
4. Ferrari 854
5. Red Bull TAG 817
6. Force India Mercedes 779
7. Renault 776
8. McLaren Honda 710
9. Manor Mercedes 484
10. Haas Ferrari 474
11. Sauber Ferrari* 406
*Sauber je novi bolid testirao samo četiri dana

Osim što je Mercedes dominirao pouzdanošću i brojem odvoženih krugova, vidimo da je i Toro Rosso imao prilično dobra predsezonska testiranja, pogotovo ako uzmemo u obzir kasni prelazak na Ferrarijeve motore koji im je uzrokovao pakleni raspored tijekom zimske stanke.

toro-rosso-str11-ferrari-barcelona-debut-22-2-2016-rear-end
Novi Toro Rosso STR11 Ferrari pokazao je impresivnu pouzdanost

Ukoliko zanemarimo Toro Rosso, vidimo da je poredak broja odvoženih krugova prilično blizu prošlogodišnjeg konstruktorskog poretka.

Ferrari je također imao određene probleme s pouzdanošću, ali koji nimalo ne čude s obzirom na opseg promjena na novom SF16-H koji ima prilično izmjenjenu arhitekturu i raspored elemenata pogonske jedinice, novi koncept prednjeg ovjesa (povratak na push-rod koncept nakon četiri godine) i novi, kratki nos.

Kada govorimo o najbržim vremenima, Ferrari izgleda prilično dobro. Na ukupno pet od osam dana postavili su najbrža vremena iako to treba uzeti s velikom rezervom zbog činjenice da je Mercedes odvozio izuzetno malo krugova na soft gumama, a supersoft i ultrasoft uopće nisu probali.

NAJBRŽA VREMENA SVAKE MOMČADI

MOMČAD VRIJEME GUME
1. Ferrari (Raikkonen) 1:22.765 US
2. Mercedes (Rosberg) 1:23.022 S
3. Force India (Hulkenberg) 1:23.110 SS
4. Toro Rosso Ferrari (Sainz) 1:23.134 US
5. Williams Mercedes (Massa) 1:23.190 S
6. Red Bull TAG (Ricciardo) 1:23.525 US
7. Renault (Magnussen) 1:23.933 SS
8. McLaren Honda (Button) 1:24.714 US
9. Sauber Ferrari (Nasr) 1:24.760 S
10. Manor (Werhlein) 1:24.913 US
11. Haas Ferrari (Grosjean) 1:25.255 S
Gume od najmekših prema najtvrđim: US – ultrasoft, SS-supersoft, S-soft
Kimi je odvozio apsolutno najbrže vrijeme testa na ultrasoft gumama
Kimi je odvozio apsolutno najbrže vrijeme testa na ultrasoft gumama

U ovom pregledu najbržih vremena veliku razliku čine komponente guma iako na ovoj stazi najmekše dvije komponente ne donose ni približno očekivani dobitak u vremenu po krugu

Staza Catalunya ima izuzetno brze, ali i duge zavoje u kojima su gume dugo izložene velikim opterećenjima, a energije koje prolaze kroz gume izuzetno su visoke. Uz to je i sama površina vrlo abrazivna. Zato kod najmekših guma dolazi do pregrijavanja (jer nisu namjenjene za ovu stazu) i dobitak mekše komponente nije očekivano velik.

Inače, na ovoj stazi Pirelli obično donosi najtvrđe komponente iz svoje ponude (hard, medium i soft), dok su najmekše rezervirane za staze poput Monaka, Singapura i Kanade gdje nema dugih zavoja, površia nije abrazivna, a zavoji su većinom spori.

Zato su nešto relevantnije usporedbe na istim komponentama guma.

NAJBRŽI KRUGOVI NA SOFT GUMAMA

MOMČAD VRIJEME
1. Ferrari (Raikkonen) 1:23.0
2. Mercedes (Rosberg) 1:23.0
3. Williams Mercedes (Massa) 1:23.2
4. Toro Rosso Ferrari (Sainz) 1:23.9
5. Force India Mercedes (Hulkenberg) 1:24.2
6. Red Bull TAG (Ricciardo) 1:24.4
7. Sauber Ferrari (Nasr) 1:24.7
8. McLaren Honda (Alonso) 1:24.7
9. Renault (Magnussen) 1:25.9
10. Haas Ferrari (Grosjean) 1:25.2
11. Manor Mercedes (Wehrlein) 1:27.0
sebastian-vettel-ferrari-sf16h-leads-nico-rosberg-mercedes-w07-hybrid-barcelona-test-4-3-2016
Situacija na vrhu prilično je napeta na soft gumama

 

Mercedes i Ferrari očekivano su na vrhu, ali Williams je samo dvije desetinke sporiji. Treba još jednom napomenuti da je Mercedes odvozio većinu svojih krugova na medium gumama, a soft gume vozili su samo tijekom dva dana u drugome tjednu. Također, Rosberg je rekao da je normalno da ne žele pokazati svu svoju brzinu, ali rezerve vjerojatno imaju i ostali.

Toro Rosso se očekivano pomaknuo na ljestvici zahvaljujući Ferrarijevoj pogonskoj jedinici iz 2015. i sjajnoj šasiji koju su imali i prošle godine. Za njih je izuzetno važno osvojiti što više bodova u prvom dijelu sezone jer će kasnije njihovi konkurenti dobivati poboljšane pogonske jedinice dok će oni ostati na fiksnoj Ferrarijevoj specifikaciji iz kasnog dijela 2015.

Za kraj ćemo se osvrnuti i na najbolja vremena na medium gumama koja ne daju bitno drukčiju sliku od najboljih vremena na soft komponenti. Ipak, Mercedes je u ovom slučaju usamljen na vrhu.

NAJBRŽI KRUGOVI NA MEDIUM GUMAMA

MOMČAD VRIJEME
1. Mercedes (Rosberg) 1:24.1
2. Ferrari (Vettel) 1:24.6
3. Williams Mercedes (Massa) 1:24.8
4. Toro Rosso Ferrari (Verstappen) 1:24.9
5. Force India Mercedes (Hulkenberg) 1:25.2
6. Red Bull TAG (Ricciardo) 1:25.2
7. Renault (Magnussen) 1:25.8
8. Haas Ferrari (Gutierrez) 1:26.6
9. Sauber Ferrari (Ericsson) 1:26.8
10. McLaren (Button) 1:26.8
11. Manor Mercedes (Wehrlein) 1:28.4

 

Za razliku od poretka na soft gumama, Mercedes je na mediumu klasa za sebe s pola sekunde prednosti ispred Ferrarija i sedam desetinki ispred Williamsa. To se može objasniti na dva načina (a istina je vjerojatno kombinacija toga) – Mercedes gotovo da i nije vozio na soft gumama i većinu svojih krugova odvozili su na medium gumama. Zato je posve logično da su na njima došli puno bliže nekoj teoretskoj granici performansi bolida.

sebastian-vettel-ferrari-sf16h-barcelona-test-23-2-2016-soft-pirellis
Ferrari je bio najbrži na mekšim komponentama, ali zaostajao na mediumu

Drugo objašnjenje je da Mercedes bolje funkcionira na tvrđim komponentama što je i prošle godine često bio slučaj. Na mekšim gumama znaju se mučiti s pregrijavanjem i korištenjem silnog downforcea koji njihov bolid proizvodi. S druge strane, Ferrari je prilično nježan s gumama i prošle godine najbolje je funkcionirao na mekšim komponentama.

Osim što je na mediumu Mercedes korak ispred ostalih, većih promjena nema. Naravno da uvijek postoje varijable poput količine goriva, mape motora, prometa u najbržim krugovima, ali vidimo da se određena slika ponavlja bez obzira na komponentu guma.

Iako još uvijek neću dati svoj konačni sud o odnosu snaga u Formuli 1 2016. prednost na vrhu svakako je na strani Mercedesa. Razloga je nekoliko – prednost s kojom su završili prošlu sezonu (uvijek bitna stavka budući da je nova sezona sa stabilnim pravilima zapravo nastavak stare), broj odvoženih krugova, stupanj razvoja bolida i broj novih dijelova, brzina na medium gumama i brzina na soft gumama koje su jedva koristili.

Ferrari je sigurno drugi, pitanje je samo s kolikim zaostatkom. A i Williams nije daleko, odvozili su krugova koliko i Ferrari i pokazali prilično impresivna vremena na svim komponentama.

Do početka sezone očekuje vas još jedan tekst u kojem ću iznijeti svoja očekivanja uoči nove sezone. Formula 1 kuca na vrata – još je manje od 11 dana do prvih slobodnih treninga.

kimi-raikkonen-ferrari-leads-esteban-gutierrez-haas-barcelona-test-25-2-2016

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Formula 1 potvrdila kalendar za prvih osam utrka 2020.

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je prvih osam utrka u ovogodišnjem kalendaru koji će započeti …