Svjetski prvak iz 1978. Mario Andretti savjetovao je vodstvo Formule 1 da se okrenu bolidima s manje downforcea s kojima bi se vozači mogli bliže pratiti, baš kao što je to IndyCar serija učinila uoči početka ove sezone.

Bolidi Formule 1 od 2017. su brži nego ikad, ali ujedno i sve više ovisni o aerodinamici i čistom zraku koji je potreban za njezino funkcioniranje. S obzirom koliko se novi bolidi oslanjaju na aerodinamiku, približavanje bolidu ispred dovodi do drastičnog gubitka prijanjanja, ali i problema s pregrijavanjem raznih komponenti.

U prvoj utrci nove sezone Formule 1 u Australiji vidjeli smo samo pet pretjecanja, a vozači nisu mogli prestići jedni druge čak ni kad su bili više od sekundu brži.

IndyCar je uoči nove sezone odlučio standardizirati aerodinamički paket (koje su prošlih godina razvijali Chevrolet i Honda) koji je zaslužan za smanjenje troškova i bolje utrkivanje jer bolidi imaju manje downforcea, a ovo što imaju većinom je dobiveno iz podnice.

Više turbulencija – manje pretjecanja

Downforce iz podnice (i difuzora koji je završetak podnice) manje je osjetljiv na turbulencije ispred bolida i za isti iznos downforcea stvara manje otpora zraka (aerodinamički je učinkovitiji od krila).

“Mislim da je IndyCar odradio sjajan posao s promjenama, idu u pravom smjeru s aerodinamikom i vraćaju se čišćem izgledu jednosjeda s otvorenim kotačima. Mislim da su to svi htjeli vidjeti,” rekao je Andretti koji je osvajao naslove prvaka u F1, IndyCaru i utrkama sportskih automobila.

“Nažalost, prošlogodišnji bolidi počeli su ličiti na sportske prototipe sa svim tim krilcima i sranjima koja su visila s njih, ali ovo što su učinili je ono što je Formula 1 propustila učiniti.”

Newgarden team penske dallara chevrolet 2017 Photo Indycar
Prošlogodišnji IndyCar bolid u konfiguraciji s puno downforcea

“Smanjili su downforce bolida, i dalje su im dali dobar downforce s učinkom tla jer on ne stvara toliko turbulencija. Ali s manjim krilima možete ostati bliže bolidu ispred sebe i prestići ga.”

“To je F1 propustila, oni su im dali više mehaničkoga prijanjanja sa širim gumama koje uzrokuju i veće turbulencije. A s većim krilima, skratili su put kočenja i time gotovo eliminirali šanse za pretjecanje.”

“Imate DRS i sve to, što sad trebate više nego ikad, ali istovremeno je i s DRS-om teško jer se morate jako približiti na izlazu iz zavoja i DRS ne možete koristiti DRS dok niste na pravcu.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Williams, Haas i Renault odradili prve testove s novim bolidima

Tri momčadi odradile su prve kilometre s novim F1 bolidima za 2020. uoči početka predsezon…