2023-Alonso-Aston-Martin-AMR23-leads-Russell-Mercedes-Photo-Pirelli-Edited-by-MAXF1net

Aston Martinov šef F1 momčadi Mike Krack smatra da se ove sezone odnosi snaga među momčadima neće značajno promijeniti zbog stabilnih pravila iako su prošle zime upravo oni napravili najveći korak naprijed.

Momčad iz Silverstonea bila je najveće iznenađenje početka prošle sezone s pet Alonsovih postolja u prvih šest utrka, ali kako je sezona odmicala tako je i Aston Martinova konkurentnost opadala pa ih je u padu s drugoga na peto mjesto u poretku prestigao i preporođeni McLaren.

Pravila za 2024. uglavnom su ista pa je očekivano da će novi bolidi biti evolucija prethodnih što znači da je manje vjerojatno da ćemo vidjeti velike promjene u odnosu snaga.

“Kad imate stabilna pravila, kakva imamo sada, momčadi će radije ići evolucijskim pristupom,” rekao je Krack.

“I, ako imate tako izvanredan bolid, kao što ga ima Red Bull, mislim da će puno ljudi pokušati ići u tom smjeru.”

“S druge strane, čuli smo od Ferrarija, od Mercedesa, da će napraviti vrlo velike arhitektonske promjene. Stoga smo znatiželjni vidjeti što će to donijeti.”

“Ali mislim, sve u svemu, ako pogledate što se obično događa ako tehnička pravila ostanu ista, poredak se približava iz godine u godinu.”

“Stabilnost opet stavlja veći naglasak na operacije jer ako su bolidi blizu jedan drugome, mali detalji su ti koji čine razliku u rezultatu.”

“Razmaci među momčadima samo će se smanjivati tijekom godina koje dolaze.”

“Dakle, da se vratim na izvorno pitanje – bit ću iznenađen ako bude velikih odstupanja od onoga gdje smo sada.”

Nadogradnje 2023. nisu bile dovoljno učinkovite

Iako je Aston Martin vrlo snažno započeo sezonu, brzina razvoja bolida njihovih suparnika iz Ferrarija, Mercedesa i McLarena bila je prevelika kako bi mogli držati korak.

Krack ipak vidi jednu pozitivnu stvar, a to je stabilan zaostatak za najbržim Red Bullom tijekom godine koji je vjerojatno i posljedica Red Bullovoga ranog prestanka razvoja bolida zbog velike prednosti koju su imali.

“Kad smo započeli sezonu, bili smo uvjereni da smo napravili veliki korak naprijed,” objasnio je Krack.

“I bili smo iznenađeni da su se ostali mučili. Ali kad se konkurencija krenula poboljšavati, mi to nismo mogli pratiti. I mi smo imali poboljšanja, ali nismo napravili tako velike korake.”

“Zato smo pali iza njih.”

“Ali zaostatak za najbržim bolidom, što je cilj koji pratimo, nije se puno mijenjao tijekom sezone. Ali sad su između njih i nas tri ili četiri momčadi dok na početku godine nije bilo nikoga.”

DATUMI PREDSTAVLJANJA F1 BOLIDA ZA 2024.

Sauber / Williams5.2.
Alpine7.2.
RB8.2. (vizualni identitet)
Haas11.2. (prvi test)
Aston Martin12.2.
Ferrari13.2.
Mercedes / McLaren14.2.
Red Bull15.2.
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…