Aston Martin Cognizant F1 Team predstavio je svoju F1 momčad za 2021. i novi bolid AMR21 u pretežno tamnozelenoj boji koji označava povratak slavne britanske marke u Formulu 1 nakon 1960.

Racing Point je zahvaljujući vlasniku Lawrenceu Strollu ove godine preimenovan u Aston Martin, a osim promjene vizualnoga identiteta iz ružičaste u tamnozelenu boju i novoga naslovnoga sponzora Cognizant momčad je dovela i četverostrukoga svjetskog prvaka Sebastiana Vettela.

Vettel je zamijenio dugogodišnjega vozača momčadi iz Silverstonea Sergija Pereza te će biti novi momčadski kolega Lanceu Strollu koji je u momčad stigao 2019.

Aston Martin je na prezentaciji nove momčadi i bolida za 2021. naglasio svoje ambicije za novu sezonu i buduće planove u Formuli 1, a novi AMR21 evolucija je prethodnika s kojim dijeli šasiju i mnoge druge dijelove zbog smanjenja troškova.

Novi AMR21 zadržao je nos po uzoru na Mercedes, sličan onome kakvoga je imao i prošlogodišnji Racing Point RP20, ali uz još veće suženje vrha nosa prema kokpitu za bolje strujanje zraka oko monokoka.

Bolid će i dalje koristiti Mercedesove pogonske jedinice, mjenjač i stražnji ovjes, ali i sustave poput hidraulike koje momčadi smiju kupovati od drugih momčadi.

Prošle godine Racing Point je izazvao kontroverzne reakcije kopiranjem dizajna Mercedesa iz 2019., a novi AMR21 nastavlja istim razvojnim putem u posljednjoj godini trenutnoga tehničkog pravilnika uoči velike promjene 2022.

Aston Martin je svoja dva razvojna tokena potrošio na redizajn bočnih sigurnosnih struktura na šasiji koji im je omogućio da koriste visoke bočne usisnike koje je prvi koristio Ferrari 2017., a od 2020. ih koristi i Mercedes.

Takvo rješenje omogućuje bolji protok zraka s donje strane bočnih stranica uz pomicanje sigurnosne strukture prema gore, a prošle godine Racing Point bila je jedina momčad koja nije koristila takvo rješenje.

Također, kao i novi Mercedes F1 W12, i Aston Martin AMR21 ima izbočinu na pokrovu motora zahvaljujući novoj arhitekturi Mercedesove pogonske jedinice.

Novi naslovni sponzor Cognizant je američka multinacionalna digitalna korporacija koja pruža digitalne proizvode, IT i operativne usluge, a Aston Martin je uoči svoga povratka u Formulu 1 potvrdio višegodišnji sponzorski ugovor kojim će ojačati svoju financijsku konstrukciju i IT stručnost.

“Povratak Aston Martina u Formulu 1 nakon više od 60 godina važan je trenutak u povijesti sporta,” rekao je vlasnik momčadi Lawrence Stroll.

“Svi znaju što predstavlja Aston Martin, ali F1 momčad omogućit će nam da esenciju brenda odvedemo na nova mjesta, izgradimo snažne temelje koje smo položili prijašnjim iteracijama momčadi.”

Bez obzira što više ne mogu imati ružičasti bolid kakvoga je uvjetovao dosadašnji glavni sponzor BWT, momčad je nastavila suradnju s tom austrijskom kompanijom koja je zadržala suptilnu prisutnost na novom bolidu, uključujući ružičastu liniju koja se nalazi na rubu prednjega krila i koja se proteže bočnim stranama bolida.

Photo: Aston Martin F1 Team
Photo: Aston Martin F1 Team
Photo: Aston Martin F1 Team
Photo: Aston Martin F1 Team
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton na pole positionu u Imoli ispred dva Red Bulla

Lewis Hamilton osvojio je prvi pole position ove sezone nakon napetih kvalifikacija za VN …