Zamjenik tehničkoga direktora Aston Martinove F1 momčadi Eric Blandin otkrio je da je novi bolid za 2023. AMR23 aerodinamički 95% nov i da ima 90% novih dijelova, ali i dodao da ima i nekoliko ‘pametnih inovacija’ koje su iskoristili neuobičajenom interpretacijom tehničkoga pravilnika.

Aston Martin je veći dio sezone proveo na devetom mjestu u poretku konstruktora nakon što su na četvrtoj utrci postali posljednja od deset momčadi koja je osvojila barem jedan bod, ali su se dobrim nizom utrka u Singapuru, Japanu i SAD-u vratili u borbu za šesto mjesto koju su na kraju izgubili od Alfa Romea uz isti broj bodova.

Britanska momčad ohrabrena je brzinom razvoja bolida koji je potpuno promijenio aerodinamički koncept na VN Španjolske i postao sličan Red Bullu, a ove godine se nadaju biti korak bolji, na putu prema dugoročnom cilju borbe za naslov prvaka.

“Preuzeli smo sva naša znanja iz prošlogodišnjeg automobila i primijenili ih na ovogodišnji automobil. Toliko je AMR23 nov, potpuno je drugačiji od AMR22. Promijenili smo više od 90 posto dijelova i više od 95 dijelova postotak aerodinamičkih površina je drugačiji,” rekao je Blandin za službenu Aston Martinovu F1 stranicu.

“Implementirali smo nekoliko pametnih inovacija na novom bolidu – oni su šlag na torti. Lijepo ih je imati, ali nisu obavezni.”

“Sjajno je kada nađete malu prazninu i možete je iskoristiti u svoju korist, ali nije često da oko nje možete temeljiti cijeli automobil. Umjesto toga, bitno je ispravno odrediti osnove, a zatim možete dodavati stvari.”

“Kada započnete projekt novog automobila, utvrđujete koja su vaša ograničenja bila prethodne godine – i kako ih možete prevladati novim dizajnom – i definirate arhitekturu koja će vam dati najveći potencijal za budućnost.”

“Ako slijedite krivi koncept, možete završiti u boksu – ponestane vam puta za razvoj – a iz te situacije je vrlo teško izaći.”

Blandin je naglasio važnost dobroga starta s novim bolidom jer momčadi imaju samo tri dana predsezonskih testiranja u Bahrainu 23. – 25.2. gdje se vozi i prva utrka sezone 5.3.

“Uvijek je važno dobro krenuti u sezonu, ali još više kada ove godine imamo samo tri dana predsezonskih testiranja, a prvu utrku tjedan dana kasnije.”

“Ako trebate riješiti aerodinamički problem, to je vrlo teško. Tjedan dana vam ne daje dovoljno vremena da reagirate.”

“A ako imate značajan problem s pouzdanošću koji zahtijeva puno izmjena dijelova, vaš sustav hlađenja ili kočenja ne radi ili imate problema s ovjesom, onda ove godine ćete se suočiti s njim s tako kratkim razmakom između testiranja i prve utrke.”

“Nadajmo se da će nam prve informacije koje smo dobili tijekom testiranja dati dobar uvid u to kako se automobil ponaša i potvrditi da sve radi kako treba – tada se možemo usredotočiti na to da budemo brzi.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Saudijske Arabije – Mogu li se suparnici približiti Red Bullu?

Druga utrka sezone vozi se u Saudijskoj Arabiji, na najbržoj uličnoj stazi na svijetu Jedd…