2026 Audi F1 announcement show car front side shot Belgian GP 2022 Photo Formula 1 - Audi

Švicarska momčad Sauber potvrdila je da je Audi kupio zasad nepoznat udio u njihovoj F1 momčadi uoči preuzimanja i premenovanja 2026. kada će njemački automobilski gigant ući u Formulu 1 u ulozi tvorničke momčadi.

Audi je prošloga ljeta objavio da će ući u Formulu 1 kao konstruktor i proizvođač pogonskih jedinica, a iako se govorilo da će to učiniti kupnjom udjela u Sauberovoj momčadi tada to nije bilo potvrđeno.

Dva mjeseca kasnije, Audi je u listopadu potvrdio da će u Formulu 1 ući kupnjom Sauberove F1 momčadi koja trenutno nosi ime Alfa Romeo zahvaljujući sponzorskom ugovoru, ali ni tada nisu naveli da su dovršili kupnju udjela u momčadi.

Danas je Sauber potvrdio ono o čemu se već mjesecima govori – da će Audi kupiti udio u momčadi uoči ulaska u Formulu 1 2026.

“Sauber Grupa oduševljena je što može potvrditi da je, prema planovima objavljenim u listopadu prošle godine, Audi kupio manjinski udio u Sauber Grupi u siječnju 2023.,” stoji u Sauberovom priopćenju.

“Ovo je važna prekretnica u Audijevom ulasku u Formulu 1 koji je zakazan za 2026. u kojem će Sauber Grupa biti njihov strateški partner.”

Audi će koristiti trenutnu Sauberovu tvornicu u Hinwillu koja uključuje i suvremeni zračni tunel, ali će u nju uložiti dodatne resurse i dovesti pojačanja u vidu novih zaposlenika dok će se pogonska jedinica razvijati u njemačkom Neuburgu gdje Audi trenutno gradi novu tvornicu

Nova zgrada potvršine oko 3000 metara kvadratnih bit će proširenje baze koja je služila za Audijev LMP1 program u kojem su se natjecali s Porscheom i Toyotom sve do povlačenja Audija iz WEC serije na kraju 2016., godinu prije Porschea.

Sauberov sponzorski ugovor s Alfa Romeom ističe na kraju 2023. pa će švicarska momčad nositi svoje ime u F1 sezonama 2024. i 2025. uoči dolaska Audija 2026.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Bottas, Tsunoda i Ricciardo odvozili više od 3000 km testirajući gume za 2025. na Suzuki

Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo imali su produžen boravak na japanskoj Su…