Njemački proizvođač automobila Audi intenzivno radi na svom F1 projektu te su objavili da su potpisali prvoga vozača Neela Janija koji će im pomoći u radu u simulatoru.

Audi je objavio da ulazi u Formulu 1 2026. kada će na snagu stupiti nova era pravila za pogonske jedinice s većim udjelom električne snage, a dok će razvoj pogonske jedinice i mjenjača biti u Njemačkoj razvoj šasije ostaje u Švicarskoj, gdje je sjedište Saubera čiju će momčad preuzeti.

Jani će sa svojim svestranim iskustvom iz raznih programa motosporta podržati razvoj pogonske jedinice, a ažuriranje dinamičkog simulatora vožnje za rad na hibridnom pogonskom sklopu Formule 1 paralelno se izvodi na lokaciji u Neuburgu.

“Baš kao u razvoju proizvodnje, simulacija igra glavnu ulogu u našem projektu Formule 1”, rekao je Oliver Hoffmann, član Upravnog odbora za tehnički razvoj AUDI AG.

“Naš simulator važan je alat za razvoj pogonske jedinice. Zahtijeva razvojnoga pokretača koji uz razumijevanje tehnologije unosi u projekt svestrano iskustvo, posebno u smislu upravljanja energijom u uvjetima utrke.”

Kao bivši testni i rezervni vozač u Red Bullu, Jani je proveo mnogo sati u F1 simulatoru. Kao vozač utrka izdržljivosti skupio je dragocjeno iskustvo u hibridnom trkaćem automobilu.

Kao član tvorničke momčadi Porschea osvojio je FIA-ino Svjetsko prvenstvo utrka izdržljivosti (WEC) 2016. kao i slavnu utrku za 24 sata Le Mansa.

“Drago mi je što ću pratiti Audi na njihovom putu u Formulu 1”, dodao je Jani.

“Čast je i velika odgovornost biti uključen u projekt ove veličine u ranoj fazi. Siguran sam da sa svojim iskustvom iz Formule 1 i LMP projekata mogu stvoriti dobre veze između teorije i prakse.”

Od kraja 2022. testiranje jednocilindričnog motora daje vrijedne rezultate za razvoj pogonske jedinice. Kontinuirana faza koncepta postavlja temelje vezane uz performanse pogonske jedinice za 2026. kada novi propisi predviđaju povećanje elektrifikacije na oko 50%, u odnosu na trenutnih oko 16%.

Električni motor-generator (MGU-K) tada će isporučivati gotovo istu snagu kao motor s unutarnjim izgaranjem, a visoko učinkovite 1,6-litrene turbo motore pokretat će održivo sintetičko gorivo.

“Trenutno smo uglavnom usredotočeni na temeljna konceptualna pitanja s velikom relevantnošću za performanse”, rekao je Adam Baker, izvršni direktor Audi Formula Racing GmbH.

“Međutim, u procjeni različitih tehničkih rješenja ne oslanjamo se samo na digitalne metode. Iskustvo i praktično relevantan razvoj neizostavni su elementi za izvlačenje pravih zaključaka iz simulacije.”

“Tom kombinacijom možemo rano procijeniti različite operativne strategije pozornicu i otvoriti put za učinkovito upravljanje energijom pogonske jedinice.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Verstappen najbrži na prvom danu testiranja u Bahrainu

Max Verstappen otvorio je predsezonska testiranja uoči početka F1 sezone 2024. s najbržim …