Audi razmatra ulazak u Formulu 1 koji ovisi o budućim motorima

Volkswagen će poslati Audijeva predstavnika na skorašnji sastanak koji organizira FIA na kojem će se raspravljati o budućim pravilima za motore u Formuli 1 čime su iskazali jasan interes za natjecanjem u najvišoj automobilističkoj kategoriji.

Sastanak će se održati u petak u Parizu gdje će FIA sa zainteresiranim stranama raspraviti o konceptu motora koji će se u Formuli 1 koristiti od 2012. budući da je dogovoreno da će trenutna formula, koja je na snazi od 2014., biti aktualna do kraja 2020.

Volkswagen se na kraju prošle godine povukao iz WRC-a nakon četiri uzastopna naslova prvaka, a Audi su povukli iz WEC serije gdje se i dalje natječu sa svojim drugim brendom Porscheom.

Njemački portal Spox.com prenosi informaciju da će Audi imati svoga predstavnika na sastanku čiji je cilj rasprava o novom konceptu motora koji bi trebao smanjiti trenutno previsoke troškove koji odbijaju nove proizvođače.

“Cilj sastanka u Parizu je čuti mišljenje proizvođača o tome kako bi se motorsport trebao razvijati u budućnosti,” rekao je Toto Wolff.

Tema rasprave su i proizvođači koji trenutno nisu prisutni u Formuli 1, poput Audija i nekih japanskih proizvođača.

“Idući F1 motor trebao bi biti jeftiniji, ali nemam visoko mišljenje o tehničkim detaljima poput broja cilindara. Ali trenutna F1 je preskupa,” kaže McLarenov izvršni direktor Zak Brown.

“Pogledajte IndyCar seriju, trošak motora za cijelu sezonu je 1.2 milijuna dolara [trošak u F1 je desetak puta veći i to za klijente, ne računajući razvoj].”

“Nisam siguran da su skuplji motori bolji spektakl za navijače pa na problem gledam isključivo s komercijalne strane – idemo srezati troškove!”, rekao je marketinški guru motorsporta Zak Brown.

FIA-in predsjednik Jean Todt još je ranije odbacio mogućnost da se Formula 1 vrati spektakularno glasnim V10 ili V12 motorima, ali i osudio prevelike troškove današnjih pogonskih jedinica.

“Definitivno. Trenutna generacija pogonskih jedinica su sjajno inženjersko postignuće, ali su preskupe i prekomplicirane.”

Ilustracija: Sean Bull
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren potvrdio Mercedesove motore za 2021. unatoč odgodi promjene pravila

McLaren će koristiti Mercedesove pogonske jedinice 2021. iako je velika promjena tehničkog…