Vodstvo staze Bahrain International Circuit ugodno je iznenađeno prijedlogom Formule 1 da se u slučaju druge ovogodišnje utrke u toj zemlji koristi druga konfiguracija staze koja se veliki dio kruga vozi punim gasom.

Bahrain je u F1 kalendaru od 2004., uz iznimku 2011. kada se utrka nije vozila zbog nemira u toj zemlji, a 2010. se koristila duža, sporija konfiguracija staze koja se u Formuli 1 više nije koristila.

Formula 1 intenzivno radi na sastavljanju kalendara za ovu sezonu te je nekim utrkama ponuđena mogućnost održavanja dvaju utrka u razmaku od tjedan dana, a u slučaju Bahraina monotonija bi se mogla razbiti drugom konfiguracijom staze zahvaljujući prilagodljivosti Bahrain International Circuita.

Ideju je prije nekoliko dana najavio sportski direktor Formule 1 Ross Brawn, a sad ju je pozitivno komentirao i šef staze Sheikh Salman bin Isa al-Khalifa.

“I mi smo bili iznenađeni Rossovim komentarima,” rekao je Sheikh Salman bin Isa al Khalifa za Autosport.

“Pitali su jesmo li otvoreni za održavanje više od jedne utrke ukoliko ne pronađemo alternativu?”

“To je jedina stvar koju smo službeno čuli od F1. To je bilo prilično rano, kad smo pokušavali finalizirati europske utrke. Pa smo rekli da možemo razmotriti tu mogućnost.”

“Ideja drukčije konfiruacije je nova, posebno s detaljima koje je Ross spomenuo. Ali ideja je zanimljiva i ostvariva.”

Vanjski krug Bahraina dug je 3.67 km, značajno kraći od uobičajene F1 konfiguracije (5.41 km), dok je konfiguracija iz 2010. bila uvjerljivo najduža (6.30 km).

“Nikad ju nismo koristili za utrke, više je dizajnirana kako bi se i unutarnji i vanjski krug mogli koristiti istovremeno,” rekao je Salman.

“Ta petlja, koju Ross naziva ovalom, odvojena je staza od unutarnje koju koristimo za utrkivanje. Mi smo ju prije koristili za koorporativne događaje, posebno za Rolls Royce jer oni nisu htjeli snažna kočenja i zavoje.”

“Ovo je staza s niskim downforce zahtjevima, neću ju uspoređivati s Monzom, ali riječ je o stazi na kojoj ćete koristiti minimalne razine downforcea pa će biti korištenja zavjetrine. Nadamo se da ćemo moći imati tri DRS zone.”

Bahrain bi mogao zauzeti mjesto u kalendaru krajem sezone, prije finala u Abu Dhabiju, a trenutno se cilja na 6.12. Ukoliko bude potrebe za drugom utrkom u Bahrainu, ona bi se održala tjedan dana ranije.

2019 Bahrain GP F1 pitlane Photo XPB

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton uvjerljivo najbrži u kišnim kvalifikacijama

Lewis Hamilton osvojio je dominantan pole position u kišnim uvjetima na Red Bull Ringu s v…