Bernie razumije nezadovoljstvo Saubera i Force Indije

bernie-ecclestone-

Bernie Ecclestone ne krivi Sauber i Force Indiju što su digli svoj glas i pobunili se protiv nepravedne raspodjele novca u Formuli 1. Navedene momčadi su podnijele službenu žalbu Europskoj Uniji jer, prema njihovom mišljenju, trenutni sustav previše favorizira velike momčadi.

Sauber i Force Indija se nadaju da će tužba biti uspješna i da će rezultirati temeljitim promjenama u Formuli 1 koje će dovesti do poštenije raspodjele zarađenih sredstava.

“Nismo nikoga ohrabrivali niti obeshrabrivali da digne tužbu,” izjavio je Ecclestone.

“Tome služi Europska Unija, da rješava ovakve stvari.”

“Momčadi moraju pokušati, ako uspiju dobro, ako ne, ne košta ništa.”

Ukoliko Europska Unija istraži Formulu 1 i presudi u korist manjih momčadi, slijedi kazna od 10% profita (koji je prošle godine iznosio 1.06 milijardi funti) kao i temeljito restrukturiranje.

Na kraju svake sezone Formula One Management skuplja prihode iz tri izvora, a to su cijene održavanja utrke koje plaćaju organizatori utrka, medijska prava i “ostalo”, što uključuje sponzorstva na stazi i druge izvore zarade.

Zatim FOM raspodjeljuje 65% tog novca među momčadima koje su sudjelovale u prvenstvu, s tim da 50% raspodjeljuje momčadima na temelju pozicije na kojoj su završili prvenstvo, a 15% dijele pet najvećih momčadi, Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes i Red Bull.

Taj posebni oblik plaćanja pet velikih momčadi su ugovorile bilateralnim sporazumima početkom 2012., uoči isteka Concordskog sporazuma.

Ecclestone je i dalje miran i ne zamjera momčadima što se pokušavaju izboriti za izjednačeniju raspodjelu financijskih sredstava.

“Oni tvrde da nekim momčadima dajemo previše novca, a nekima premalo.”

“Ali sve je to bilo dogovoreno i bilo je jasno koliko će tko dobiti. Svi su potpisali ugovore koji su bili vrlo jasni.”

“Očito su se predomislili, ali ne krivim ih, uopće,” dodao je Ecclestone.

“Netko će pregledati te ugovore i odlučiti jesu li valjani, ako nisu morat će se mijenjati.”

“S naše točke gledišta stvari se uopće ne mijenjaju.”

Bernie je također potvrdio da je znao da će doći to tužbe.

“Znao sam i kad će doći to objave tužbe. Bio sam vrlo dobro informiran i to od strane ljudi koji su digli tužbu tako da je sve u redu, nema nikakve drame,” zaključio je Ecclestone.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton uvjerljivo najbrži u kišnim kvalifikacijama

Lewis Hamilton osvojio je dominantan pole position u kišnim uvjetima na Red Bull Ringu s v…