Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto kaže da je iznenađen koliko je važan politički aspekt pozicije šefa momčadi koju je prvi puta preuzeo uoči F1 sezone 2019., ali je zadovoljan kako je momčad reagirala nakon teškoga početka sezone.

Binotto je imao izazovnu prvu sezonu u ulozi šefa momčadi nakon što je prethodno držao poziciju tehničkoga direktora, a nakon ispravljanja nekih od nedostataka njihova bolida SF90 stigle su prve pobjede nakon ljetne stanke.

Iako Ferrari nije uspio zaprijetiti Mercedesu, koji je uvjerljivo osvojio šesti uzastopni dvostruki naslov prvaka, u posljednjoj trećini sezone uspjeli su ostvariti neke dobre rezultate i osigurati drugo mjesto u poretku konstruktora.

“Izazov nije bio samo tehnički i sportski nego i politički,” komentirao je Binotto svoju prvu sezonu u ulozi šefa momčadi.

“Ne možemo spustiti svoj gard na tom polju, znajući da nije dovoljno imati konkurentan bolid i sjajne vozače.”

“Nisam očekivao da će taj aspekt značiti toliko puno truda.”

Na pitanje je li njegova trenutna uloga više ljudska nego tehnička Binotto je odgovorio negativno.

Charles Leclerc Ferrari SF90 Italian GP F1 2019 celebration of his race win with pitwall Photo Ferrari Sky Sports F1

“Ne bih rekao, uzimajući u obzir da je 90% Gestione Sportiva sačinjena od tehničara. Moja nova uloga pokriva i preostalih 10% – komunikacije, marketing, sponzorstva, pravna pitanja. Mogli biste reći da sam prije kao tehnički direktor trošio sredstva, a sad kao šef momčadi moram razmišljati o štednji ili čak zarađivanju.”

“Nekad to dolazi iz mojih inženjerskih studija i činjenice da sam odrastao u Švicarskoj. Uvjeren sam da je važno imati rigorozne procedure. To mi pomaže da upravljam strukturom velikom poput naše.”

“S jedne strane je istina da morate gledati odnose s pojedincima, ljudska, emotivna strana je ključna, ali s druge strane to je složeni stroj koji mora raditi savršeno.”

“Iznad svega, u Formuli 1 sve mora funkcionirati efikasno. Da budemo jasni, problem nije kako razviti nešto s 1000 KS nego to učiniti prije drugih i zato morate imati precizno definirane procese koji vam omogućuju da stvari razvijate brže.”

Binotto je istaknuo i najvažnije trenutke prošle sezone.

“Nakon razočaranja u Australiji izabrao bih Bahrain gdje smo imali pobjedu u džepu, ali ona je završila u dimu zbog problema s pouzdanošću. I Kanada, gdje je Sebastian pobijedio, ali dobio kaznu.”

“To su primjeri kako je prvi dio sezone bio težak. Ali nakon ljetne stanke došle su pobjede na Spa, Monzi i Singapuru, što je donekle ublažilo razočaranja s početka sezone.”

Vettel and Leclerc Ferrari Brazilian GP F1 2019 race Photo Ferrari

“Jako sam sretan s činjenicom kako je momčadski duh rastao. Jako smo ujedinjeni, kompaktni, uključujući vozače, bez obzira što ljudi sugeriraju.”

“Primjer? U utorak nakon incidenta u Brazilu telefon mi je zvonio s imenima Seba i Charlesa, zajedno. Čuli su se, rasčistili stvari i zvali me u poziv u troje. Nije to bila samo gesta nego je i pokazalo impresivan ujedinjeni duh.”

Uoči nove F1 sezone 2020. Binotto očekuje veliki izazov zbog nikad bliže konkurencije u vrhu, uoči velike promjene pravila 2021.

“Vjerujem da razina konkurencije nikad nije bila ovako visoka,” rekao je.

“Imamo sve sastojke da budemo dobri, ali ništa ne uzimamo zdravo za gotovo jer se naši suparnici ojačavaju kako bi se poboljšali, kao i mi.”

“Mi imamo potporu naših izvanrednih vozača i snagu te legende za koju pod svaku cijenu želimo da se nastavi. #EssereFerrari također je važan dio toga.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari na VN Miamija u posebnim nijansama plave

Najuspješnija momčad Formule 1 Ferrari obilježit će 70. obljetnicu prisutnosti na američko…