Šef Ferrarijeve F1 momčadi Mattia Binotto kaže da on i njegova momčad nisu htjeli pomoći Sebastianu Vettelu kad su naredili Charlesu Leclercu da ga propusti u prvoj dionici utrke, nego su htjeli pokušati držati korak s Mercedesom s tada bržim vozačem.

Leclerc je prestigao Vettela s unutarnje strane prvoga zavoja, ali nakon toga Vettel je pritiskao Leclerca iako ga ni uz pomoć DRS-a nije uspio ugroziti dok Ferrari nije intervenirao i naredio mu da propusti momčadskog kolegu u 11. krugu.

Ali nakon toga ni Vettel nije uspio izvršiti pritisak na Mercedesove vozače nego su i on i Leclerc bili pod pritiskom Verstappena koji im se približio na manje od dvije sekunde, a kad je Vettel pogriješio na jednom kočenju Leclerc se žalio da sad on njega zadržava.

Iako je uoči utrke u Kini Binotto rekao da je Vettel i dalje Ferrarijev prioritet jer je zbog svoga iskustva vozač s kojim imaju najveće šanse za naslov prvaka, nakon kontroverznog propuštanja rekao je da je odluka donešena jer su tada mislili da bi Vettel mogao ugroziti Mercedese.

“Razumijem kako se Charles osjeća, šteta za njega,” rekao je Binotto nakon utrke za Sky Sports F1.

Leclerc leads Vettel Ferrari SF90 F1 1000th race Chinese GP F1 2019 F1 1000th race Photo Ferrari

“Ali u toj fazi utrke Mercedes je bio nešto brži i mislim da smo jednostavno htjeli pokušati Sebastianu priliku da pokuša i vidi može li držati korak s njima u toj ključnoj fazi utrke.”

“Nismo htjeli dati prednost vozaču, nego momčadi da pokuša učiniti što može. Rana faza utrke bila je vrlo važna.”

Zbog propuštanja Vettela, Leclerc se našao pod pritiskom Verstappena koji ga je prestigao ranijim ulaskom u boks i skoro prestigao i Vettela koji je u boks ušao krug iza njega, a Ferrari je Leclerca na istim gumama ostavio još pet krugova duže.

“Mislim da bismo i bez momčadskih odredbi izgubili jednu poziciju od Verstappena, bez obzira o kojem se vozaču radilo,” rekao je Binotto.

“Iz perspektive momčadi to se ne bi promijenilo, zato mislim da smo tu odluku donijeli zato da pokušamo sve što možemo u toj ranoj fazi utrke.”

“Ako je Charles uzrujan, mislim da ima pravo na to i mi bismo to trebali prihvatiti.”

“Šteta zbog njega, idući puta možda će takva odluka ići njemu na ruku.”

F1 2019. – VETTEL vs LECLERC

4. Sebastian Vettel 37   12 10 15
5. Charles Leclerc 36   10 16 10
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli najavio istragu oko pucanja guma u završnici utrke

Mario Isola iz Pirellija najavio je detaljnu istragu oko pucanja njihovih guma u završnici…