honda-ra615h-2-pog-jedinica

Nova inačica Tehničkog pravilnika Formule 1 omogućuje bolidima da imaju dvije ili tri ispušne cijevi, za razliku od pravila za 2014. i 2015. koja su zahtjevala isključivo jednu središnje postavljenu ispušnu cijev.

Kako bi se povećala buka motora i dobio prepoznatljiv turbo zvuk, FIA uvodi obaveznu jednu ili dvije posebne ispušne cijevi za višak plinova. Posljednje dvije godine ispušni plinovi izlazili su kroz jednu, središnje postavljenu ispušnu cijev što je donekle prigušivalo buku.

Kao i uvijek, nova pravila vrlo su striktna po pitanju dimenzija i mjesta ispušnih cijevi.

Članak 5.8.2. kaže da ispušni sustav mora imati jedan izlaz iz turbine i jedan ili dva izlaza viška plinova, a svi moraju biti usmjereni prema iza. Također, nijedna cijev ne smije biti povezana s drugom

Članak 5.8.3. kaže da poprečni presjek glavne ispušne cijevi koja vodi plinove iz turbine na krajnjem dijelu mora biti između 7500 i 14 000 milimetara kvadratnih, a poprečni presjek cijevi iz koje izlazi višak plinova na krajnjem dijelu mora biti između 1590 i 2375 milimetara kvadratnih. Ukoliko se koriste dvije cijevi za odvod viška plinova tada one moraju biti jednakog poprečnog presjeka

UPOZNAJTE F1: Tehnički i Sportski pravilnik 

Tako izlazne cijevi ispušnog sustava moraju biti smještene gdje su i sad, a iz poprečnih presjeka slijedi da promjer glavne ispušne cijevi mora biti između 98 i 133.5 mm, a pomoćnih cijevi između 45 i 55 mm.

Kako obje pomoćne cijevi moraju biti jednakih promjera, izbor jedne ili dvije cijevi ovisit će o zahtjevima motora i koliko se često koriste pomoćne cijevi za izbacivanje viška plinova.

Ukoliko se koristi jedna pomoćna ispušna cijev, vjerojatno će se nalaziti iznad glavne cijevi, a ukoliko se koriste dvije cijevi svaka će se nalaziti s jedne strane glavne cijevi.

Zasad nijedna momčad nije testirala novu konfiguraciju ispušnog sustava pa se ne zna koliko će navedene promjene doprinijeti povećanju buke koju motori proizvode, za razliku od ‘megafonskog’ rješenja koje je 2014. testirao Mercedes i koje se nije pokazalo učinkovitim.

mercedes-megafonski-ispuh

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Kanade 2011. – Najduža utrka u F1 povijesti s dramatičnim završetkom

Jenson Button na današnji je dan 2011. pobijedio na dramatičnoj VN Kanade na kojoj je na p…