Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se tiče dimenzija podnice kako bi se zaustavio porast razina downforcea koji bi mogao imati negativan učinak na integritet guma koje su iste od 2019.

Momčadi su za 2020. odlučile zadržati iste gume kao i 2019. nakon što nisu bile zadovoljne performansama novih prototipova guma za 2020., a zbog financijske krize uzrokovane koronavirusom Pirelli će iste gume isporučiti i 2021.

Iako su pravila za 2021. uglavnom ista kao i 2020. uz zamrzavanje razvoja većine komponenti kako bi se smanjili troškovi, FIA je s nekoliko jednostavnih promjena na vrlo osjetljivom području podnice odlučila srezati downforce kako bi se smanjio stres na gume.

“Smatramo da se downforce malo previše povećao,” rekao je Nikolas Tombazis, šef FIA-inih tehničkih pitanja za jednosjede.

“Očekujemo da će promjene pravila spustiti razine downforcea na razinu između kraja 2019. i početka 2020.”

“Komunicirali smo s momčadima oko nekoliko mogućnosti koje smo razmatrali i nakon što smo saslušali njihove komentare suzili smo izbor koji je na kraju sveden na tri manje promjene.”

“Eliminirat ćemo neke proreze na rubu podnice, smanjit ćemo krilca oko stražnjih kočnica za 40 mm, a ograde difuzora koje su trenutno više naprijed bit će skraćene za 50 mm.”

“Mislimo da će te promjene smanjiti downforce za oko 4-5%, a dodali smo i dijagonalni izrez na rubu podnice.”

“Ukupno očekujemo gubitak od oko 10%, ali momčadi će pronaći oko 4-5% kroz normalni razvoj. Ne znamo koliko će točno momčadi pronaći performansi, ali to su naše procjene.”

Zbog nikad veće razine downforcea ovogodišnji bolidi postavili su nove rekorde staza na svim dosad održanim utrkama osim u Španjolskoj koja se vozila u znatno vrućim uvjetima nego u svom uobičajenom terminu pa je ovogodišnji pole position bio 0.178 s sporiji od rekorda staze iz 2019.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Pet najboljih F1 sezona Kimija Raikkonena

Kimi Raikkonen odlučio je završiti svoju vrlo bogatu i uspješnu F1 karijeru na kraju 2021.…