Bolidi Formule 1 su po novim pravilima za 2019. isprve bili nekoliko sekundi sporiji u simulacijama provedenim na prošlogodišnjim bolidima, ali u posljednjih nekoliko mjeseci inženjeri su uspjeli nadoknaditi značajan dio tih gubitaka, potvrdio je tehnički direktor Racing Pointa Andy Green.

FIA je uz pomalo iznenađujući pristanak svih momčadi odlučila promijeniti pravila za aerodinamiku već u 2019. kako bi se smanjio štetan utjecaj na zračnu struju koju bolidi ostavljaju iza sebe i koja vozačima otežava praćenje i pretjecanje.

Veći paket promjena očekuje nas 2021., a 2019. ćemo vidjeti pojednostavljena i šira prednja krila s maksimalno pet elemenata i bez složenih struktura na rubovima koji su zrak usmjeravali s vanjske strane prednjih kotača. Također, stražnja krila bit će šira i niža, bez prorezanih bočnih ploča, a usisnici za hlađenje kočnica neće imati brojne aerodinamičke elemente koje nisu služili za hlađenje kočnica.

Tehnički direktor Racing Pointa Andy Green objasnio je kako su promjene utjecale na izazove s kojima se suočavaju inženjeri.

Force India Hungaroring F1 2018 test new F1 2019 front wing Photo Force India
Force India je u Mađarskoj isprobala novo prednje krilo za 2019., baš kao i Williams

“Pokušavamo prisiliti zrak prema vanjskoj strani predjih kotača, a FIA ga pokušava zadržati unutra. Tako su naši ciljevi potpuno suprotni,” rekao je.

“Bolid je izgledao jako loše kad smo ga prvi puta stavili u zračni tunel nakon promjene pravila. Govorimo o gubitku od nekoliko sekundi po krugu.”

Nakon nekoliko mjeseci rada inženjeri su uspjeli nadoknaditi značajan dio tih gubitaka, ali i dalje nisu ni blizu razina downforcea iz 2018.

“Krivulja učenja još uvijek je strma. Možemo ili ne možemo u potpunosti nadoknaditi gubitke teško je reći.”

Veliki nagib podnice potencijalni problem za 2019.

Red Bull RB14 rear end Mercedes W09 rear end on track Mexican GP F1 2018

Osim pojednostavljenog prednjeg krila, FIA je smanjila visinu usmjerivača zraka iza prednjih kotača što je također utjecalo na smanjenje vrtložnih struja iza bolida, ali i momčadima otežalo izoliranje zračne struje ispod bolida pomoću istih tih vrtloga.

Zato bi bolidi koji koriste veliki nagib podnice poput Red Bulla, Racing Pointa, McLarena i Renaulta mogli imati problema sa zadržavanjem tako agresivnih aerodinamičkih konfiguracija s obzirom da će 2019. imati manje mogućnosti da spriječe zrak da ‘curi’ s vanjske strane podnice.

“FIA nam je uzela puno aerodinamičkih pomagala koja su nam pomagala da utječemo na turbulencije,” priznao je Green.

“Dugo smo se pitali je li naš pristup s visokim nagibom podnice ispravan put za budućnost.”

Mercedes već godinama koristi najmanji nagib podnice (ali ima najduži bolid, što povećava površinu podnice i downforce) od svih momčadi pa će im promjena pravila za 2019. ići na ruku po tom pitanju, a tek treba vidjeti hoće li Red Bull ostati vjeran svom konceptu ili će se i oni prikloniti manjem nagibu podnice, a možda i dužem bolidu kako bi se na taj način nadoknadio dio gubitaka.

Hamilton Mercedes Mexican GP F1 2018 fifth title celebration side Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Austrije – MAXF1 ekspedicija stiže na Red Bull Ring

Formula 1 u Austriju se 2014. vratila prvi puta nakon 2003. na svima dobro poznatu stazu u…