Bolidi za 2017. bit će tri sekunde brži

red-bull-f1-car-2017-by-andries-van-overbeeke

f1-2017-vs-2016-car-comparison-g-piola

Šefovi F1 momčadi jučer su se složili oko novih pravila za 2017. koja će bolide učiniti tri sekunde bržima.

Odluku su donijeli na sastanku F1 komisije u Ženevi na kojoj su sudjelovali predsjednik FIA-e Jean Todt, Bernie Ecclestone i predstavnici svih 11 momčadi kao i razni sponzori i promotori.

Jedan prijedlog podržavao je Red Bull, a on uključuje pet do šest sekundi brže bolide, a drugi prijedlog iznio je McLaren prema kojem bi novi bolidi trebali biti brži oko tri sekunde po krugu.

Kompromisno rješenje predloženo je zbog talijanskog dobavljača guma Pirellija koji bi tako lakše mogao razviti nove komponente guma koje bi se nosile s povećanim opterećenjem.

Kako je za prolaz prijedloga potrebna dvotrećinska većina (66.67%), kompromisni prijedlog je prošao jer je za njega glasalo 20 od 26 glasača (76.9%).

Iako prijedlog još uvijek treba biti potvrđen, idući izazov bit će osmisliti plan testiranja tijekom ove sezone kako bi se osiguralo da će zadani ciljevi biti ostvareni i da će Pirelli imati spremne odgovarajuće gume.

Rok za finalizaciju novih pravila, što uključuje i detalje pravila za motore, je 30. travnja.

Prošloga mjeseca proizvođači motora dogovorili su nižu cijenu isporuke svojih pogonskih jedinica od 2018., a nova cijena je dvostruko manja – 12 milijuna eura godišnje po momčadi.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…