Valtteri Bottas priznaje da je sam odlučio ići na samo jedan brzi krug na medium gumama u posljednjem dijelu kvalifikacija dok se njegov momčadski kolega Lewis Hamilton odlučio na dva brza kruga kako bi mogao bolje zagrijati gume.

Bottas je bio najbrži na sva tri slobodna treninga i u prva dva dijela kvalifikacija, ali Hamilton je u najvažnijem trenutku vikenda uspio pobijediti momčadskoga kolegu sjajnim posljednjim krugom na medium gumama.

“Medium se činio čak nešto malo bržim od softa i onda smo morali odlučiti hoćemo li odvoziti dva mjerena kruga, s krugom hlađenja između, ili jedan mjereni krug,” rekao je Bottas koji je ove godine samo triput pobijedio Hamiltona u kvalifikacijama.

“Očito, s jednim mjerenim krugom imate manje goriva u bolidu, ali biste se mogli mučiti sa zagrijavanjem guma. Ja sam se odlučio za to, bila je moja odluka ići na jedan mjereni krug jer je dobro ispalo u Q2, ali čini se da su dva mjerena kruga za Lewisa bila bolja.”

“Bio je to dobar krug, ali ne i savršen. Bilo je prilično izazovno odvoziti zaista čiste krugove ovoga vikenda zbog staze, ali krug je bio dobar. Mislim da sam i ja trebao ići na dva mjerena kruga.”

Hamilton priznaje da se zbog Bottasove brzine cijeloga vikenda odlučio za drukčiju strategiju jer je vjerovao da mu je to jedina šansa da ga pobijedi.

2020 Portugal GP Bottas Mercedes F1 W11 soft qualifying Photo Daimler

“Valtteri je bio tako brz cijeloga vikenda, bio je prvi u svakoj sesiji i ja sam kopao, kopao, kopao i pokušavao pronaći to dodatno vrijeme,” rekao je Hamilton koji je osvojio deveti pole position u 12 održanih utrka ove sezone.

“Na kraju sam odlučio odvoziti tri kruga [dva mjerena] kako bih imao šansu srušiti njegovo vrijeme. A on se odlučio za jedan. Pa sam pomislio ‘u redu, ovo bi mi moglo dati šansu’ i uspjelo je. Taj posljednji krug postajao je sve bolji i bolji kako je krug odmicao.”

“Imali smo izbor hoćemo li ići na soft ili medium, oboje smo izabrali medium. On je odabrao jedan krug, ja sam odabrao tri jer smo imali vremena. Zato sam na stazu izašao rano. Gume su jako tvrde ovoga vikenda.”

“Dobili smo najtvrđe komponente i natjerati ih da rade ovdje je, vjerovali ili ne, jako, jako teško. Zato sam htio imati dodatan pokušaj za slučaj da prvi ne bude sjajan. I ispalo je savršeno.”

Hamiltonu je ovo bio 97. pole position u F1 karijeri, a čarobnu brojku od 100 pole positiona mogao bi ostvariti još ove godine budući da je do kraja sezone ostalo još pet utrka.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes zadovoljan novim aero paketom, donijet će još manjih poboljšanja

Glavni tehnički direktor Mercedesove F1 momčadi James Allison kaže da su zadovoljni napret…