Valtteri Bottas, Yuki Tsunoda i Daniel Ricciardo imali su produžen boravak na japanskoj Suzuki gdje su tijekom dva dana testirali nove Pirellijeve konstrukcije i mješavine guma za 2025., a pritom su odvozili više od 3000 kilometara.

Pirellijev glavni fokus bio je na razvoju novih smjesa i konstrukcija za suho vrijeme za sljedeću sezonu, u nastavku rada započetog tijekom zime, s glavnim ciljem smanjenja pregrijavanja.

Dvodnevni test obavljen je s momčadima Visa Cash App RB Formula One Team i Stake F1 Team KICK Sauber, koji su postavili svoje trkaće vozače Bottasa i Tsunodu, a potonji je preuzeo dužnost od Ricciarda koji je vozio prvi dan.

Imati japanskog vozača na stazi objasnilo je njihovu gomilu od nekoliko stotina navijača na tribinama, dokazujući koliko je Formula 1 ovdje popularna.

Yuki Tsunoda (RB) s Pirellijevim inženjerima (Photo: Pirelli)

Kiša je utjecala na prvih nekoliko sati prvoga dana, no drugoga dana uvjeti su bili savršeni, temperatura zraka dosegnula je 20 °C, a temperatura staze 37 °C.

“Prije svega, moram zahvaliti Racing Bullsima i Sauberu te trojici vozača na podršci koju su pružili tijekom ovog testa,” komentirao je Mario Isola, direktor Pirelli Motorsporta.

“Ostati na istoj stazi još dva dana u ovom ranom dijelu sezone kada Formula 1 radi bez problema nije mala stvar.”

“Kao što je uvijek slučaj u ovoj vrsti testiranja, može se reći da vozači rade u mraku, drugim riječima ne znaju koju vrstu prototipa testiraju, izmjenjujući se s trenutnim gumama, tako da su njihove povratne informacije potpuno nepristrane.”

“S više od 3000 kilometara prijeđenih u Suzuki, prikupili smo ogromnu količinu podataka o gumama za suho, kao i neke informacije koje se odnose na intermediate gume.”

Valtteri Bottas (Sauber) Photo: Pirelli

“Tijekom sljedećih mjeseci, ovogodišnji testni program nastavit će se usredotočiti na finaliziranje konstrukcije koja pruža veću izdržljivost i na potpunu obnovu raspona mješavina guma, s ciljem smanjenja pregrijavanja. Osim toga, od rujna će također započeti razvoj guma za 2026.”

“Danas je bio izvrstan dan za akciju na stazi, sunce je sjalo tijekom obje sesije, a krugovi koje smo odradili iznosili su gotovo tri pune udaljenosti utrke,” rekao je Bottas, pobjednik na Suzuki 2019. godine.

“Bio je to još jedan ugodan dan, bolid je bio vrlo dobar i prošli smo kroz nekoliko mješavina guma kako bismo prikupili važne povratne informacije za Pirelli, što će rezultirati marginama za poboljšanje u budućnosti.”

“Sve u svemu, bila su to dva dobra, produktivna dana s moje strane – moglo bi biti puno gore od provođenja dva dodatna dana vozeći se na Suzuki! Sada ću ići ravno na simulator u bazu u Hinwilu, jer su pripreme za Šangaj već u tijeku.”

“Volim Suzuku i uvijek sam sretan kad vozim ovdje – nikad mi ne dosadi ova staza i nevjerojatno je vidjeti toliko obožavatelja još oko staze,” rekao je Tsunoda koji je u utrci prošloga vikenda završio deseti.

“Lijepo vrijeme značilo je da su i jutarnji i poslijepodnevni treninzi prošli vrlo glatko na gumama za suho i drago mi je što smo uspjeli dovršiti cijeli program i dali Pirelliju puno dobrih podataka tako da je ovo bio uspješan dan.”

Sljedeće Pirellijeve razvojne testne sesije održavaju se 28. i 29. svibnja u Le Castelletu (Francuska) te 14. i 15. lipnja u Mugellu (Italija).

Yuki Tsunoda (RB) Photo: Pirelli
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Dva McLarena ispred dva Ferrarija uoči kvalifikacija u Imoli

Oscar Piastri i Lando Norris postavili su dva najbrža vremena na trećem slobodnom treningu…