Valtteri Bottas priznaje da su uvjeti virtualnoga sigurnosnog automobila koji su nastupili nakon Vettelova odustajanja bili poput čuda za Mercedes kojem se spremao četvrti uzastopni poraz od Ferrarija u Rusiji.

Leclerc je u subotu osvojio uvjerljiv pole position s četiri desetinke prednosti ispred Hamiltona unatoč lošijem trećem sektoru s dvije manje greške, a Ferrari je na soft gumama zauzeo prva dva mjesta nakon starta i kontrolirao utrku unatoč kontroverzi oko zamjene pozicija svojim vozačima.

Ali nakon što je Vettel izašao ispred Leclerca nakon promjene guma ubrzo je odustao zbog problema s MGU-K zbog čega je morao što prije stati na stazi i time izazvao uvjete virtualnog sigurnosnog automobila za vrijeme kojega vozači moraju voziti 40% sporije.

To je Mercedesu omogućilo da se s Hamiltonom vrate ispred Leclerca nakon promjene guma, a kad je Ferrari povukao Leclerca na zamjenu mediuma softom Mercedes je držao prve dvije pozicije i zadržao ih do kraja utrke.

Leclerc je do kraja utrke pokušao napasti Bottasa, ali Finac je odvozio bez greške i uspio izbjeći bilo kakav pokušaj napada iako je Ferrari bio brži na pravcima.

“Mislim da su oni imali jak bolid, dobru brzinu, i kao što smo već vidjeli ove godine bili su izuzetno brzi na pravcima,” rekao je Bottas koji je imao katastrofalne kvalifikacije u Rusiji s ogromnih šest desetinki zaostatka za Hamiltonom.

“Pokušao sam minimizirati pogreške, a bolid se činio dobar, posebno u zavojima na soft gumama. Pokušao sam izvući sve što sam mogao u zavojima i imati dobar treći sektor i izlaz iz posljednjega zavoja kako bih zadržao poziciju.”

“Ali da, kako bismo uopće bili u toj poziciji momčad je povukla prave poteze. Već odlukom da startamo na medium gumama, produljimo uvodnu dionicu utrke i nadamo se sigurnosnom automobilu ili virtualnom sigurnosnom automobilu… i došao je. Kao čudo.”

Zadržati Leclerca ‘prioritet’ za Bottasa

Valtteri Bottas leads Charles Leclerc Ferrari Russian GP F1 2019 Photo Daimler

Bottas priznaje da je nakon povlačenja sigurnosnoga automobila prioritet bio zadržati Leclerca, a ne napasti Hamiltona.

“Za mene je definitivno bio prioritet zadržati Charlesa iza sebe,” rekao je.

“Pokušao sam dovoljno pritiskati kako bih zadržao Charlesa, ali ujedno i ostaviti dovoljno razmaka do Lewisa jer kad ste jako blizu previše se kližete i uništavate gume.”

“Mislim da je razmak od nekoliko sekundi bio idealan jer sam imao nešto zavjetrine i nisam se previše klizao u zavojima.”

“Ali moram reći da je Lewis bio jako, jako brz danas, posebno u prvoj dionici [na mediumu], ne znam zašto, ali nisam mogao pratiti tu brzinu. Druga dionica [na softu] bila je puno bolja.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

F1 bi mogla zamrznuti razvoj motora i odgoditi nova pravila za 2023.

Razvoj F1 pogonskih jedinica mogao bi biti zamrznut zbog smanjenja troškova u nepovoljnoj …