Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn kaže da dodjela polovičnih bodova za samo dva kruga utrke iza sigurnosnoga automobila nije idealan scenarij, ali vjeruje da su vozači zaslužili bodove za prikazanu hrabrost i vještinu u kvalifikacijama.

Formula 1 izazvala je kontroverze dodjelom polovičnih bodova bez ijednoga kruga pravoga utrkivanja na VN Belgije, u uvjetima izuzetno loše vidljivosti u kojima nije bilo moguće održati utrku.

Mnogi su se zapitali je li sportski dodijeliti bodove, makar i polovične, bez da smo uopće vidjeli ijedan pravi krug utrke, a među njima su i svjetski prvaci Alonso i Hamilton.

FIA i Formula 1 najavili su da će razmotriti promjenu sportskoga pravilnika koji kaže da je potrebno odvoziti samo dva kruga za dodjelu polovičnih bodova dok je za pune bodove potrebno odvoziti 75% planiranoga broja krugova.

“Dodijeljeni su polovični bodovi, nije idealno, ali ako ne možete nekoga nagraditi za utrku, nagradite ih za njihovu hrabrost u kvalifikacijama,” rekao je Brawn u svom osvrtu na VN Belgije.

“Krug poput onoga koji je George Russell odradio u kvalifikacijama, u odsustvu prave utrke, treba biti nagrađen.”

“Kao što sam rekao, nije idealno, ali tu smo gdje jesmo. Vrijeme jednostavno nije bilo na našoj strani.”

FIA-in trkaći direktor Michael Masi priznao je da je odluka da se Q3 održi u planiranom terminu, unatoč lošim vremenskim uvjetima, bila pogrešna, što je pokazao i žestoki Norrisov sudar u brzom zavoju Eau Rouge.

“Razgovarao sam s nekoliko vozača u subotu navečer kako bih dobio njihove povratne informacije i dali su mi neke vrlo konstruktivne komentare,” rekao je Massi.

“A na temelju toga što su mi rekli, nakon što su iskusili uvjete na ovoj stazi, vjerojatno ne bismo startali Q3.”

“Ali to je nakon što su oni već vozili na toj stazi u tim uvjetima jer je svaka staza drukčija u načinu na koji voda otječe i načinu na koji gume reagiraju. Sve treba tretirati kao zaseban slučaj.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Utrke u kojima se F1 prvenstvo odlučilo u Abu Dhabiju

Nevjerojatno uzbudljiva sezona u kojoj se za naslov prvaka bore Lewis Hamilton i Max Verst…