Sportski direktor Formule 1 Ross Brawn vjeruje da ovaj sport ide u dobrom smjeru i da bi F1 pod vodstvom Libertyja trebala doživjeti brojne pozitivne promjene na sportskom i tehničkom području.

Liberty Media angažirala je Rossa Brawna kako bi u funkciji sportskoga direktora pomogao da se u velikoj promjeni pravila 2021. poboljša utrkivanje i smanji razlika između momčadi, posebno u sustavu raspodjele novca.

Tehničke i sportske promjene za 2021. ciljaju na uravnoteženje odnosa snaga kako bi se više momčadi moglo boriti za pobjede i postolja, što uključuje manje novca za velike i više novca za male momčadi.

Vodeće tri momčadi u F1 Mercedes, Ferrari i Red Bull su 2018. osvojili 62 od ukupno 63 moguća mjesta na pobjedničkom postolju u 21 utrci, s iznimkom Pereza u Bakuu, a nitko osim vozača te tri momčadi nije vodio nijedan krug u utrci u cijeloj sezoni.

Pravila za 2021. još uvijek nisu spremna, uključujući i pravila za pogonske jedinice koja bi nakon priča o izbacivanju MGU-H mogla ostati gotovo ista budući da u F1 neće ući nijedan novi proizvođač motora pa bi velika promjena pravila samo nepotrebno povećala troškove trenutnih proizvođača.

Ali Brawn je siguran da će se promjene dugoročno pozitivno odraziti na Formulu 1 iako priznaje da će za to trebati još nekoliko godina.

“Bilo je teško pokrenuti stvari, ali znao sam što se događa i vidim što se događa. I znam da u slučaju da nismo pokrenuli ovaj proces, sad ne bismo bili tu gdje smo danas.”

“Naravno da sam nestrpljiv da se dogodi još više toga, ali važno je držati momčadi uključene, pronalaziti rješenja s njima, raditi s FIA-om i pronaći rješenje. Mislim da to ide u pravom smjeru.”

Spanish GP F1 2003 podium Brawn Alonso Schumacher Barrichello Foto Ferrari
Rosss Brawn s Fernandom Alonsom, Michaelom Schumacherom i Rubensom Barrichellom na VN Španjolske 2003. u sezoni u kojoj smo imali čak osam pobjednika iz pet različitih momčadi (Photo: Ferrari)

“Mislim da je ovo prvi puta da je F1 krenula ovim pristupom i da gleda kako poboljšati sport u mnogim područjima.”

“Tek smo dvije godine na tom putovanju, ali optimističan sam da ćemo u idućih nekoliko godina vidjeti prednosti posla koji sad radimo.”

Formula 1 će 2019. uvesti seriju promjena na aerodinamičkom paketu koje bi trebale biti prve mjere u olakšavanju praćenja bolida u turbulentnom zraku što bi trebalo olakšati pretjecanja koja su sve rjeđa zbog ogromne količine downforcea koji imaju današnji F1 bolidi.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Austrije – MAXF1 ekspedicija stiže na Red Bull Ring

Formula 1 u Austriju se 2014. vratila prvi puta nakon 2003. na svima dobro poznatu stazu u…