Talijanski proizvođač kočionih sustava Brembo poziva vodstvo Formule 1 da razmotre uvođenje karbonsko-keramičkih diskova kako bi tehnologija koju koriste F1 bolidi postala bliža sportskim cestovnim automobilima.

Formula 1 već tri desetljeća koristi karbon-karbon diskove koji pružaju superioran toplinski kapacitet i imaju izuzetno malu težinu, a u posljednjih desetak godina sportski automobili visokih performansi koriste keramičke ili karbonsko keramičke diskove.

Šef Brembova odjela za performanse Mario Almondo smatra da je došlo vrijeme da i Formula 1 razmotri korištenje karbonsko-keramičkih diskova koji mogu trajati duže od karbon-karbonskih iako bi imali nešto veću težinu.

Prednost karbonsko-keramičkih diskova u odnosu na potpuno karbonske je veća iskoristivost u hladnim ili mokrim uvjetima kad diskovi još nisu zagrijani, ali i veća trajnost materijala što bi potencijalno smanjilo troškove.

“Budućnost kočionih sustava ne bi trebala biti s karbon-karbon diskovima,” rekao je Almondo za Autosport.

“Brembo u budućnosti vidi primjenu materijala koji je korisniji u svakodnevnim cestovnim automobilima, čak i za automobile visokih performansi.”

Brembo carbon ceramic disc and caliper Ferrari

“Navodim primjer karbonsko-keramičkih kočnica koje smo koristili na McLaren Senni zahvaljujući dobrom partnerstvu s McLarenom.”

“Ako u Formuli 1 budemo htjeli ići prema rješenjima koji su bliža našim normalnim proizvodima, mogli bismo ići u tom smjeru.”

Posljednjih godina u Formuli 1 komponente moraju trajati sve duže pa tako mjenjači moraju trajati šest uzastopnih utrka dok motori u prosjeku moraju trajati sedam utrka.

Almondo vjeruje da i kočnice mogu trajati jednako dugo ukoliko se vodstvo Formule 1 odluči za taj potez nakon što su već objavili natječaj za standardizirane kočnice od 2021.

“Apsolutno,” rekao je Almondo na pitanje mogu li buduće F1 kočnice trajati nekoliko utrka.

“Da, to je materijal koji je teži, ali mogao bi imati iste performanse, čak i u F1. Problem bi mogla biti težina, ali to je nešto o čemu bismo mogli razgovarati.”

Brembo se prijavio za natječaj za jedinoga dobavljača kočione opreme, ali priznaju da bi više voljeli imati konkurenciju kao dosad.

“Brembo preferira konkurenciju kako bismo pokazali da smo bolji od njih,” rekao je Almondo.

“To je naša filozofija, uvijek je bila i nećemo promijeniti svoj stav. Ali postoje zahtjevi za smanjenje troškova u F1 i kočioni sustavi nisu imuni na taj projekt.”

Brembo Porsche Boxster 986 brake kit Photo MAXF1net

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton i Messi podijelili Laureusa za sportaša godine

Lewis Hamilton i Lionel Messi proglašeni su pobjednicima Laureusove nagrade za svjetskoga …