Konačna konfiguracija ulične staze u Vijetnamu još uvijek nije potvrđena, ali organizatori inzistiraju da Hanoi neće biti obična ulična staza nego da će imati neuobičajene kombinacije zavoja za tu vrstu staze.

Hanoi će biti jedna od najduljih staza u kalendaru s krugom većim od 5500 metara, a većinom će se sastojati od javnih prometnica iako jedan dio još uvijek nije izgrađen.

Kao i brojne druge staze u današnjem F1 kalendaru, i ovu je dizajnirao Hermann Tilke koji se za inspiraciju poslužio vlastitim djelima i nekim povijesnim F1 stazama na koje nije imao utjecaj.

Vodstvo Formule 1 tvrdi da je ulična staza u Vijetnamu, locirana na zapadnoj strani grada Hanoi, pokraj stadiona My Dinh National Stadium, jedinstvena u svijetu jer je riječ o hibridnoj stazi, kombinaciji karakteristika ulične staze s trajnom trkaćom stazom izvan grada.

“Postojala je prava želja da se odmaknemo od dosadnih zavoja pod 90 stupnjeva i napravimo konfiguraciju koja će omogućiti utrkivanje kotač uz kotač i zadržati osjećaj zatvorenosti koji imate na uličnoj stazi i koji ju čini izazovnom za vozače,” stoji u priopćenju.

Malo Nurburginga, malo Monaca, malo Suzuke…

Kao što je to već uobičajeno za današnje F1 staze, inspiracija se pronalazi u provjereno dobrim kombinacijama zavoja pa smo, primjerice, u Austinu u prvom sektoru dobili S-zavoje slične prvom sektoru u Suzuki.

Prva dva zavoja staze Hanoi podsjećaju na početak Nurburgringa, koji je 2003. dobio oštar prvi desni zavoj, a zavoji od 12 do 15 inspirirani su usponom prema Massanetu u Monaku, nakon prvoga zavoja.

Serija zavoja od 16 do 19 podsjećaju na Suzuku i njezin slavni prvi sektor, a posljednja tri zavoja temelje se na Sepangu koji na kraju drugoga sektora ima brzu kombinaciju lijevo desno nakon kojega slijedi sve sporiji desni zavoj koji vodi na dugi pravac. U Vijetnamu je taj sporiji zavoj lijevi, za razliku od Malezije, i vodi na startno ciljni pravac.

“Taj izazovni posljednji dio staze, koji se nalazi na kraju kruga, nudi potencijal za pogreške i otvara vrata za vozača da uhvati zavjetrinu i napadne drugoga vozača u prvom zavoju.”

Staza ima dva velika pravca, uz kraći startno – ciljni, a duži od njih ima čak kilometar i pol i tu se očekuju brzine veće od 335 km/h.

Ulazak u boks obilazi posljednji i prvi zavoj, a zbog toga i zbog kratkoga startno – ciljnog pravca vozači će gubiti manje vremena prilikom prolaska kroz boks što bi moglo ohrabriti momčadi da koriste strategije s više ulazaka.

VIDEO RED BULLOVE DEMONSTRACIJE U VIJETNAMU

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Pirelli odabrao gume za VN Francuske

Službeni dobavljač F1 guma Pirelli odabrao je mješavine guma za VN Francuske koja se prošl…