Dimenzije

Fernando Alonso McLaren Honda MP4-31 European GP Baku F1 2016 top view Foto McLaren

Dimenzije bolida Formule 1 striktno su kontrolirane pravilima. Bolidi ne smiju biti širi od 2000 mm (bez guma), a duljina, visina i oblik bolida diktirani su drugim specifičnim parametrima. Primjerice, širina karoserije između prednjih i stražnjih kotača ne smije biti veća od 1600 mm.

Duljina bolida nije ograničena pravilima, ali maksimalna visina iznosi 950 mm.

Uz iznimku stražnjeg krila (DRS), pomični dijelovi su zabranjeni. Dodatno, bilo koji sustavi ili uređaji koji koriste vozačeve pokrete kako bi se mijenjale aerodinamičke karakteristike karoserije (poput McLarenovog F-ducta iz 2010.) su zabranjeni.

>> Tehnika: AERODINAMIKA U FORMULI 1

Bolidi mogu biti opremljeni pomičnim dijelom stražnjeg krila koji omogućuje vozaču da iz kokpita mijenja napadni kut krila (unutar propisanih granica) što smanjuje otpor zraka i olakšava pretjecanje. Sustav je poznat pod imenom DRS (eng. Drag Reduction System odnsno sustav za smanjenje otpora zraka). U utrci se smije koristiti tek od trećega kruga i to samo ako je na točki detekcije bolid manje od sekunde razmaka od bolida ispred sebe, nakon čega na posebno obilježenim DRS zonama (najčešće dugi pravci) vozači mogu aktivirati sustav.

Na slobodnim treninzima i kvalifikacijama vozači sustav mogu koristiti kad god žele, ali samo u DRS zonama. Sustav se deaktivira kad vozač zakoči ili ponovno pritisne gumb za aktivaciju. Također, u kišnim uvjetima sustav je zabranjen jer bi smanjenje downforcea u tim uvjetima moglo biti opasno.

>> Sportski pravilnik: DRS

Neki elementi karoserije, poput bočnih završetaka prednjeg krila (eng. endplates) moraju biti dovoljno debeli kako u slučaju kontakta s drugim bolidima ne bi probušili njihove gume

Karoserija koja se previše savija može se koristiti u svrhu stjecanja aerodinamičke prednosti. Zato određeni dijelovi karoserije, poput prednjega krila, moraju biti dovoljno čvrsti kako bi prošli sve strože FIA-ine testove savijanja.

Radi sigurnosti, upravljači moraju biti opremljeni mehanizmom brzog otpuštanja kako bi vozač mogao izaći iz bolida unutar pet sekundi.

Cijeli FIA F1 tehnički pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Pirelli F1 2017 tyres medium and supersoft FOto Pirelli

  Kotači i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…
 • Težina

  Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 752 kg (uključujući vozača i sigurnosnu op…
 • Prijenosni sustav

  Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenjače, a pravila nalažu osam brzina za naprijed …
Učitaj još iz Tehnički pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kotači i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…