Drag Reduction System (DRS)

Sustav za smanjenje otpora zraka (eng. Drag Reduction System) uveden je 2011. godine u svrhu olakšavanja pretjecanja. Stražnje je krilo na bolidu Formule 1 sastavljeno od dva elementa (ograničeno pravilima još 2004. godine), a DRS sustav omogućava vozaču da pritiskom na gumb na volanu izravna gornji element, čime smanjuje otpor koji krilo stvara, a povećava brzinu na pravcu. Također, time se gubi i downforce, ali na ravnom dijelu on nije ni potreban.

Prve dvije godine na treninzima i kvalifikacijama DRS se mogao koristiti bilo gdje i bilo kad, a od 2013. može se koristiti samo u DRS zonama. Sustav je zamišljen tako da se smije koristiti tijekom cijeloga kruga za vrijeme slobodnih treninga i kvalifikacija (ako se koriste gume za suho, jer bi gubitak downforcea koji nastaje aktiviranjem DRS-a po mokrome mogao biti opasan), a u utrci tek od trećega kruga i to samo u slučaju ako je bolid na manje od sekundu udaljen od vozača ispred sebe na određenoj točki na stazi (točka detekcije, eng. detection point).

Tada se na određenom mjestu na stazi (DRS zona, najčešće najduži pravac ili pravci) može aktivirati DRS (točka aktivacije, eng. activation point). Sustav se deaktivira (odnosno krilo se zatvara i vraća u početni položaj) pritiskom na kočnicu ili ponovnim pritiskom na gumb za aktivaciju.

 • 2021 Bahrain F1 testing F1 2021 cars side Photo Pirelli

  Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

  Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…
 • 2019 McLaren MCL34 front wing pillars area Photo McLaren Edited by MAXF1net

  Promjene za 2019.

  Formula 1 ulazi u jubilarnu 70. sezonu u svojoj povijesti u kojoj nas očekuju brojne promj…
 • Australian GP F1 2018 start Photo Red Bull

  Promjene za 2018.

  Pregled svih promjena u Formuli 1 2018. …
Učitaj još iz Sportski pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najvažnije promjene uoči F1 sezone 2021.

Nova sezona Formule 1 donosi i nekoliko važnih promjena u sportskom i tehničkom pravilniku…