Ecclestone razmatra ‘ravnopravniju’ raspodjelu novca

Start of the Canadian GP F1 2016 Seb in the lead Foto Mercedes

Bernie Ecclestone kaže da će razmotriti način na koji se raspodjeljuje nagradni fond Formule 1 kako bi raspodjela novca bila ravnopravnija i ujednačenija.

Prema pisanju The Timesa, Ecclestone planira uskratiti više od 150 milijuna funti bonusa najvećim momčadima (Ferrari, Mercedes, Red Bull, Williams i McLaren) kako bi manje momčadi dobile više novca.

Sauber i Force India su u rujnu prošle godine podnijeli službenu žalbu Europskoj Uniji zbog upravljačke i financijske strukture Formule 1 koja prema njihovom mišljenju nije pravedna i favorizira velike momčadi.

Na kraju svake sezone Formula One Management skuplja prihode iz tri izvora, a to su cijene održavanja utrke koje plaćaju organizatori utrka, medijska prava i “ostalo”, što uključuje sponzorstva na stazi i druge izvore zarade.

Zatim FOM raspodjeljuje 65% tog novca među momčadima koje su sudjelovale u prvenstvu, s tim da 50% raspodjeljuje momčadima na temelju pozicije na kojoj su završili prvenstvo, a 15% dijele pet najvećih momčadi, Ferrari, McLaren, Williams, Mercedes i Red Bull.

Bernie Ecclestone rekao je da će ‘dobro pogledati’ kako stvari funkcioniraju i pokušat će osigurati ravnopravniju raspodjelu novca svim momčadima.

“Dobro ću pogledati kako stvari funkcioniraju i vidjeti mogu li smisliti nešto ravnopravnije za sve momčadi,” rekao je Ecclestone za The Times.

“Premier liga ima dobar način distribucije nagradnog fonda pa bi to možda funkcioniralo i za nas. Bit će ljudi kojima će se to svidjeti, a bit će i onih kojima se neće svidjeti.”

Autosport je još prije objavio neravnomjernu raspodjelu novca među momčadima, a Ferrari je za 2015. dobio čak 192 milijuna dolara (od toga je 105 milijuna bonusa koji dobivaju samo pet najvećih momčadi). Prvaci Mercedes dobili su 74 milijuna, kao i Red Bull, McLaren je dobio 32 milijuna, a Williams 10 milijuna. Ostale momčadi dobile su samo novce na temelju ostvarene pozicije u poretku konstruktora.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rosberg se bojao da neće moći držati korak sa Schumacherom

Nico Rosberg otkrio je da se bojao da neće moći držati korak sa sedmerostrukim svjetskim p…