Električni sustavi

FIA prije početka sezone pregledava električne i softverske sustave svih bolida te ih sve momčadi moraju unaprijed obavijestiti u slučaju značajnijih promjena. Sve momčadi moraju koristiti istu, od FIA-e specificiranu, elektroničku kontrolnu jedinicu (ECU, eng. Electronic Control Unit) za kontrolu pogonske jedinice, mjenjača, spojke, diferencijala i povezanih aktuatora koja je uvedena 2008. i koju proizvodi McLaren Electronic Systems.

Sav softver mora se prijaviti FIA-i, koja provjerava sve programabilne sustave na bolidima prije svake utrke kako bi osigurali korištenje ispravnih inačica softvera. Zabranjeni su elektronički sustavi koji automatski reagiraju na signal za start utrke.

Zabranjena je telemetrija od boksa prema bolidu – David Coulthard je 2002. u Monaku pobijedio upravo zahvaljujući ovoj, tada dopuštenoj tehnologiji jer je McLaren uspio popraviti kvar koji bi u suprotnom uzrokovao odustajanje.

Sva komunikacija između bolida i boksa mora biti otvorena i dostupna FIA-i i ljudima koji rade na prijenosu utrke.

Za slučaj sudara, svaki bolid nosi i snimač podataka te je opremljen i svjetlom upozorenja koji je povezan s FIA-inom bazom podataka. Svjetlo koje je smješteno na najvišoj površini bolida, ispred kokpita, svijetli automatski, čime spasilačkim ekipama daje trenutnu indikaciju o ozbiljnosti nesreće.

Svaki bolid u kokpitu mora imati prikaz signala na stazi (najčešće na upravljaču) koji vozača obavještava o uvjetima na stazi i to pomoću crvenih, plavih i žutih svjetala (koje se odnose na odgovarajuće zastave).

Cijeli FIA F1 tehnički pravilnik za 2017. možete preuzeti ovdje.

 • Pirelli F1 2017 tyres medium and supersoft FOto Pirelli

  Kotači i gume

  Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…
 • Težina

  Bolidi u svakom trenutku moraju težiti najmanje 752 kg (uključujući vozača i sigurnosnu op…
 • Prijenosni sustav

  Bolidi Formule 1 koriste poluatomatske mjenjače, a pravila nalažu osam brzina za naprijed …
Učitaj još iz Tehnički pravilnik

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kotači i gume

Bolidi Formule 1 moraju imati četiri nepokrivena kotača i svi moraju biti načinjeni od ist…