Formula 1 vraća se u Imolu nakon 14 godina i to u dvodnevnom formatu sa samo jednim slobodnim treningom, a staza je doživjela promjene u posljednjem sektoru u odnosu na posljednju održanu F1 utrku 2006. na kojoj je slavio Michael Schumacher.

Pandemija koronavirusa donijela nam je i nešto pozitivno u vezi Formule 1, a riječ je o neočekivanom povratku starih i uvođenju novih staza koje nisu trebale biti u ovogodišnjem kalendaru, uključujući legendarnu Imolu.

Ovo će biti treća utrka u Italiji ove sezone, prvi puta u povijesti Formule 1, nakon Monze i Mugella, a Imola se vraća u kalendar prvi puta od 2006. kada su V8 motori zamijenili V10 motore i kada je Michael Schumacher u napetoj borbi s Fernandom Alonsom ostvario prvu pobjedu u sezoni.

Pirelli je za ovu utrku pripremio tri srednje mješavine guma (C2, C3 i C4), a vikend će biti jedinstven jer će se voziti samo dva dana budući da je samo tjedan dana razlike od prošle utrke u Portugalu što predstavlja značajan logistički izazov.

Kako neće biti slobodnih treninga u petak, prvi slobodni trening vozit će se u subotu u 10:00 i trajat će 90 minuta, a pauza do kvalifikacija trajat će dva i pol sata umjesto dva sata koliko je inače pauza između subotnjega treninga i kvalifikacija.

AUTODROMO ENZO DINO FERRARI

Vozači će zato umjesto 13 setova guma za suho na raspolaganju imati po 10 setova – dva seta harda (C2), dva seta mediuma (C3) i šest setova softa (C4). Nakon slobodnoga treninga vozači će Pirelliju vratiti tri korištena seta guma pa će uoči kvalifikacija i utrke imati, kao i dosad, po sedam setova guma.

U odnosu na konfiguraciju staze kakvu smo posljednji puta gledali u Formuli 1, staza je doživjela promjene u posljednjem sektoru jer je nestala tadašnja posljednja šikana imena Variante Bassa koju su zamijenila dva blaga desna zavoja što znači da će prosječne brzine samo na račun toga biti znatno veće, ne uzevši u obzir brže ovogodišnje bolide.

Najbrži krug iz 2006. odvozio je Michael Schumacher u Ferrariju F248F1 u drugom dijelu kvalifikacija (te godine uvedeni su Q1, Q2 i Q3 kao tri segmenta kvalifikacija) u vremenu 1:22.579 (prosjek 216.185 km/h), a s obzirom na značajno brže bolide i bržu konfiguraciju staze bez posljednje šikane možemo očekivati najbolja kvalifikacijska vremena oko 1:15.

Red Bull i AlphaTauri imat će malu prednost pred svim ostalim momčadima jer je AlphaTauri testirao svoj ovogodišnji bolid AT01 uoči početka ove sezone odradivši ‘filmski dan’ od 100 km i testirao dvije godine star bolid iz 2018. s neograničenim brojem krugova u ostatku dana.

To je ujedno i jedini put da je aktualna generacija bolida vozila na stazi Autodromo Enzo Dino Ferrari.

INFORMACIJE O STAZI

MINIMALNI TLAKOVI (1.587 bar / 1.380 bar ) / MAKSIMALNI CAMBER

PIRELLIJEV ODABIR GUMA

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…