Epski okršaji Senne i Prosta na Suzuki

Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Foto: Norio Koike@ASE
Ayrton Senna prelazi Alaina Prosta i preuzima vodstvo na VN Japana 1988. Francuz je imao problema s mjenjačem zbog čega ga Brazilac lako prestiže i osvaja svoj prvi naslov svjetskog prvaka. (30.10.1988.) Foto: Norio Koike@ASE

Godine 1988. započela je serija od tri izuzetno uzbudljive i dramatične utrke u kojima su glavni akteri bili Senna i Prost, najveći vozači svoga vremena. VN Japana bila je odlučujuća utrka prvenstva između Senne i Prosta koji su te godine vozili za McLaren Hondu. Njihov bolid MP4-4 bio je klasa za sebe, a dvojac Senna Prost pobijedio je na 15 od 16 utrka 1988.

Senna je u Japan stigao s nešto boljim šansama za naslov prvaka jer se po bodovnom sustavu te godine brojalo samo 11 najboljih rezultata. Ayrton je osvojio pole position s tri desetinke prednosti ispred Prosta, a trećeplasirani Berger u Ferrariju zaostajao je točno sekundu i pol. Brazilac je jako loše startao i pao na 14. mjesto, a Prost je preuzeo vodstvo ispred Bergera. Tada je počelo kišiti, a Ayrton je pritiskao vozio najbrže krugove na stazi. Prešao je sve vozače, nakon čega je počeo sustizati i vodećeg Prosta koji je imao problema s mjenjačem. Senna nije imao većih problema te je prešao Prosta, pobijedio i utrku prije kraja osvojio svoj prvi naslov prvaka.

Prost je osvojio više bodova od Senne, ali je u posljednjoj utrci mogao osvojiti samo dodatna tri boda jer je već imao 11 utrka na kojima je završio prvi ili drugi. Da je pobijedio na posljednjoj utrci, brisalo bi mu se jedno drugo mjesto (6 bodova) i upisala pobjeda (9 bodova) i to je jedini skok od tri boda koji je Prost mogao napraviti u posljednjoj utrci.

Prost je na kraju sezone imao 105 bodova naspram Senninih 94, ali brojalo se samo Prostovih 87 i Senninih 90 čime je Brazilac utrku prije kraja osigurao naslov prvaka.

Prost odlučio reći dosta Senninim optimističnim manevrima

Borba na naslov prvaka 1989. ponovno se vodila na VN Japana u jednoj od najkontroverznijih utrka u povijesti Formule 1. Dva najbolja vozača tih godina i 1989. su bili momčadski kolege u McLaren Hondi koja je unatoč zabrani korištenja turba ponovno bila dominantna. Ipak, odnos dvojice vozača znatno se pogoršao nakon druge utrke prvenstva u San Marinu nakon kojeg su jedva komunicirali.

Na prvom startu Senna je poveo s pole positiona i Prost je poštovao njihov dogovor o nenapadanju nakon sprinta do prvog kočenja uoči zavoja Tossa. Nakon Bergerovog sudara u četvrtom krugu utrka je ponovno startana, a ovoga puta bolje je s drugoga mjesta startao Prost. Senna ga prati i napada s unutarnje strane na kočenju u zavoj Tossa čime je prekršio njihov dogovor uoči utrke. Brazilac se branio da je dogovor vrijedio samo za prvi start.

Prost kaže da je Senna isprve negirao da ga je prestigao i da je on prestigao njega, da bi nakon 20-ak minuta priznao i počeo plakati. Prost je priču ispričao svom prijatelju, francuskom novinaru koji je sve objavio u medijima, iako mu je Prost rekao da to ne učini. Tu leži ključ lošeg odnosa Senne i Prosta nakon VN San Marina 1989.

Senna i Prost nakon sudara pretkraj utrke. Prost je blokirao ambiciozan Sennin pokušaj na kočenju u posljednju šikanu, nakon čega je došlo do sudara McLarenova dvojca. Senna je nastavio i pobijedio, ali je diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane te je prvak postao Prost. (22.10.1989.) Foto: reddit
Senna i Prost nakon sudara pretkraj utrke. Prost je blokirao ambiciozan Sennin pokušaj na kočenju u posljednju šikanu, nakon čega je došlo do sudara McLarenova dvojca. Senna je nastavio i pobijedio, ali je diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane te je prvak postao Prost. (22.10.1989.) Foto: reddit

Ayrton je imao znatno manje šanse za naslov uoči pretposljednje utrke u Japanu jer je trebao pobjede na obje preostale utrke prvenstva. U tom slučaju Prost bi izgubio naslov zahvaljujući manjem broju pobjeda, iako bi oboje imali po 78 bodova.

Senna je osvojio dominantan pole position (Prost je podesio bolid za utrku, s manje downforcea), ali je na startu Prost prešao u vodstvo. Senna je umalo izgubio i drugo mjesto od Bergera. Prost je vodio cijelu utrku, a Senna ga je uhvatio tek u 40. krugu. Tada je krenula epska borba u kojoj je Senna imao bolid koji je bio brži po zavojima, ali sporiji na ravnom.

U 47. krugu Senna se sasvim približio Prostu te je na kočenju u posljednju šikanu ambiciozno krenuo u napad dok je Francuz već kočio u zavoj. Alain je to primijetio i krenuo blokirati Ayrtona nakon čega je došlo do sudara.

Diskvalifikacija Senne zbog – nepravilno odvožene šikane?

Iako je Senna uspio nastaviti, promijeniti prednje krilo i pobijediti u utrci, Prost je osvojio naslov jer je Senna kasnije diskvalificiran zbog neispravno odvožene šikane. Uoči te utrke Prost je rekao da je u dosadašnjim dvobojima sa Sennom uvijek ostavio otvorena vrata za njegove manevre kako se ne bi sudarili, ali da to na ovoj utrci neće učiniti.

Senni je bila potrebna pobjeda na toj utrci, kao i na idućoj, posljednjoj utrci sezone, ali s obzirom na to da je diskvalificiran, prvenstvo je riješeno utrku prije kraja. McLaren se žalio na odluku sudaca, navodno zbog oduzete pobjede koja im je uskratila novac od nagrada i sponzora, a ne zato što je naslov uzeo Prost koji na kraju godine odlazi u Ferrari. Žalba je odbijena, a Senna je kažnjen sa 100 000 američkih dolara i uvjetnom kaznom od šest mjeseci (FIA je Sennu nazvala ‘opasnim vozačem’).

Pobjednik utrke bio je Alessandro Nannini kojem je to bila prva i jedina pobjeda u Formuli 1.

Sennina osveta za 1989.

Utrka 1990. bila je jednako kontroverzna kao i godinu dana ranije. Senna i Prost ponovno su bili vodeći u prvenstvu, a o njihovoj dominaciji u Formuli 1 tih godina dovoljno govori podatak da su pobijedili na 37 od 46 utrka uoči VN Japana 1990.

Trenutak prije sudara Ayrtona Senne i Alaina Prosta na startu VN Japana 1990. Oba vozača su odustala, a naslov je pripao Senni. (21.10.1990.) Foto: McLaren
Trenutak prije sudara Ayrtona Senne i Alaina Prosta na startu VN Japana 1990. Oba vozača su odustala, a naslov je pripao Senni. (21.10.1990.) Foto: McLaren

Senna je imao prednost od devet bodova, ali uz dvije Prostove pobjede na posljednje dvije utrke Francuz bi postao svjetski prvak, čak i da Ayrton na obje utrke završi drugi. Prost bi u tom slučaju osvojio naslov s jednakim brojem bodova, ali s jednom pobjedom više. Situacija gotovo identična prošlogodišnjoj, ali u obrnutim ulogama.

Senna je osvojio pole position s tri desetinke prednosti u odnosu na Prosta u Ferrariju. Brazilac je tražio da se pole position pomakne na lijevu stranu gdje je staza čišća (jer je tu trkaća putanja), što je isprve odobreno, ali je predsjednik FIA-e Balestre vratio stvari na početno stanje. Tako je pole position ostao na prljavoj, desnoj strani staze koja vodi na unutarnju stranu prvoga zavoja. Frustrirani Senna izjavio je, baš kao i Prost prošle godine, da se neće maknuti ako Prost pokuša proći u prvom zavoju.

Prost je bolje startao, ali jači Hondin motor omogućio je Senni da smanji zaostatak do prvoga zavoja. Francuz se vratio na trkaću putanju, a Senna je držao unutarnju putanju i zabio se u stražnji kraj njegova Ferrarija. Oba vozača su odustala, a Senna je drugi puta postao svjetski prvak. FIA nije intervenirala nakon utrke, baš kao ni godinu prije kada je Prost u posljednji trenutak blokirao Sennu. Bijesni Prost je kasnije opisao Sennu kao ‘bezvrijednog čovjeka’. Utrku je osvojio Nelson Piquet u Bennetonu ispred momčadskog kolege Roberta Morena i Agurija Suzukija u Loli Lamborghini. I Morenu i Suzukiju bila su to prva i jedina pobjednička postolja u karijeri. 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…