Ayrton Senna Lotus Renault 97T Portugal GP F1 1985 foto f1history

Ayrton Senna na današnji je dan 1985. ostvario svoju prvu pobjedu u Formuli u tek 16. nastupu, dan nakon što je osvojio prvi pole position u karijeri, na kišom natopljenom Estorilu u Lotusu 97T.

Senna je pole position osvojio s četiri desetinke prednosti ispred Alaina Prosta u McLarenu (viceprvaka 1983. i 1984. koji će 1985. i 1986. osvojiti prva dva naslova).

Na dan utrke padala je kiša, a Senna je fantastičnom i dominantnom vožnjom došao do prve pobjede u karijeri. Senna je do svoje prerane smrti u Imoli 1994. ostvario 41 pobjedu u karijeri, a njegov rekord od 65 pole positiona srušio je tek Michael Schumacher 2006. i to baš u Imoli.

Senna je već nakon deset krugova imao 12.9 sekundi prednosti ispred de Angelisa kojem je Prost bio na dvije desetinke zaostatka, a nakon 20 krugova Sennina se prednost više nego udvostručila (30.6 s).

Nakon 47 krugova Sennina prednost ispred drugoplasiranoga Alboreta iznosila je više od jedne minute i do kraja utrke se još i povećala, a treći je završio Tambay iako s krugom zaostatka.

Ayrton Senna Lotus Renault 97T Portugal GP F1 1985 foto f1history

Osim što je u svom 16. nastupu stigao do prvoga pole positiona i prve pobjede, Senna je ujedno ostvario i prvi Grand Chelem (pobjeda, pole position, najbrži krug i vodstvo u svim krugovima utrke). Do kraja karijere ostvario je još tri Grand Chelema (1989. u Španjolskoj i 1990. u Monaku i Italiji), a najviše ih ima Britanac Jim Clark (8).

Najbrži krug koji je Senna odvozio na ovoj utrci nije mu prvi – njega je odvozio već na svojoj petoj utrci u karijeri u Monaku 1984. kada je također briljirao po kiši i jurio vodećega Prosta dok utrka nije kontroverzno prekinuta zbog loših vremenskih uvjeta.

Utrka je trebala trajati 70 krugova, ali je prekinuta tri kruga ranije zbog vremenskoga ograničenja od dva sata pa je pobjednik Senna odvozio 67 krugova. Isti broj krugova odvozio je samo Alboreto u Ferrariju koji je kasnio više od minutu, a svi ostali kasnili su krug ili više.

Aktualni i trostruki svjetski prvak Lauda odustao je u 50. krugu zbog kvara na motoru, Prost se izvrtio u 30. krugu, a utrku je završilo samo devet od 26 vozača.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Povijest

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Dan kada je Senna prekinuo Mansellov rekordni niz

Ayrton Senna na današnji je dan 1992. ostvario petu pobjedu u Monaku i time prekinuo Manse…