Europska Komisija – FIA je u sukobu interesa

fia-f1

Anneliese Dodds, članica Europskog Parlamenta za jugoistočnu Englesku, obratila se Europskom povjerenstvu za natjecanja zbog sukoba interesa prilikom prodaje Formule 1 tvrtki Liberty Media, piše britanski Daily Telegraph.

Nije ni prošlo ni dva tjedna otkako je Liberty Media objavila plan preuzimanja Formule 1 od investicijske tvrtke CVC Capitals, a već su se pojavile nove prepreke izvršenju ugovora.

Dodds se još prije dvije godine bavila situacijom  u Formuli 1 nakon propadanja Marussije i Caterhama i svojim obraćanjem Margrethe Vestager, europskoj povjerenici za natjecanja, potaknula službene žalbe Saubera i Force Indije zbog nepravedne raspodjele novca u Formuli 1.

Problem s aktualnom temom prodaje Formule 1 je u tome što se smatra da se FIA, regulatorno tijelo Formule 1, nalazi u sukobu interesa budući da će od prodaje i sami profitirati.

FIA ima 1% tvrtke Delta Topco, matične tvrtke Formule 1, udio koji su 2013. kupili za samo 283 000 funti i koji sada vrijedi 33 milijuna funti.

U pismu Anneliese Dodds koje je 20. rujna poslala Margrethe Vestager stoji da ‘su uvjeti prijenosa dionica takvi da FIA dionice može prodati samo kad Formulu 1 u cijelosti prodaju njezini vlasnici CVC Capital Partners nakon čega FIA ima dužnost osigurati da novi vlasnici prođu potrebne testove ličnosti prije nego odobre prodaju sporta’.

„Kako FIA može unovčiti svoja 33 milijuna samo ako odobri prodaju, čini se da u njihovim postupcima imamo jasan sukob interesa.“

„Neprihvatljivo je da regulatorno tijelo bilo koje industrije smije financijski profitirati od prodaje jedne od tvrtki koje regulira,“ stoji u pismu Anneliese Dodds.

Sportski odvjetnik Charles Braithwaite dodao je: „Ako FIA odobri prodaju, ljudi će se pitati je to zbog želje za milijunima koje će od toga dobiti, unatoč činjenici da su oni upravljačko tijelo i regulator Formule 1 pa se od njih očekuje da budu neovisni i ponašaju se u skladu s interesima sporta, a ne svojih interesa.“

Bernie-Ecclestone-and-Jean-Todt-Foto-Foxsports
Bernie Ecclestone i Jean Todt, VN Velike Britanije 2015. (Foto: Foxsports)
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

‘Senzacionalni’ Verstappen Brawna podsjetio na Schumachera

Ross Brawn kaže da ga je Max Verstappen na prošloj utrci na Silverstoneu 'na puno načina' …