Red Bullov proizvođač goriva i maziva ExxonMobil kaže da je u puno boljoj poziciji nego u isto vrijeme prošle godine jer imaju više vremena za razvoj svojih proizvoda za novi Hondin motor nego što je to bio slučaj 2018.

Nakon godine ispipavanja odnosa snaga između Renaulta i Honde, Red Bull se odlučio, poput Toro Rossa, prijeći na Hondine motore i time postati njihova tvornička momčad, a uoči nove F1 sezone 2019. i njihov će proizvođač goriva i maziva imati više vremena za kvalitetan razvoj.

ExxonMobil, koji je 2018. paralelno razvijao goriva i za Hondin motor u Toro Rossu i Renaultov u Red Bullu, ove godine ima lakši zadatak jer će obje momčadi koristiti iste motore.

“Kad smo prošle godine u ovo vrijeme imali objavu s Toro Rossom i Hondom, počeli smo se pripremati za testiranja u Barceloni u prosincu,” rekao je David Tsurusaki za Autosport.

“Ali sad, nakon godine dana kontinuiranih izmjena, podešavanja i testiranja, već radimo na 2019., što je zaista ono što želite.”

“Ne želite raditi sva poboljšanja i pripreme tijekom godine i onda na kraju sezone početi raditi na 2019. Želite raditi na 2019. prilično rano.”

Stručnjaci iz ExxonMobila radili su s Hondom od njihova povratka u F1 2015. s McLarenom, ali kako je McLaren Honda uoči 2017. prešla na BP/Castrol tako je i privremeno prekinuta suradnja ExxonMobila i Honde sve dok ponovno nisu počeli zajedno raditi 2018. s Toro Rossom.

“Kako smo imali priliku ponovno raditi s Hondinim dečkima, započeti testiranja i slično, već smo počeli raditi na jednom cilindru i sad već radimo na punim testovima s V6 motorom i testiranju pouzdanosti. To je ono gdje želimo biti.”

“Prilično smo uzbuđeni, u boljoj smo poziciji i mislim da imamo pravo gorivo i prava maziva za 2019.”

ExxonMobil sada može brže testirati nove specifikacije goriva i maziva

Kako je Red Bull sada tvornička momčad Honde, tako će i ExxonMobilova goriva sada biti prioritet za testiranje, za razliku od ove godine kada je Renault imao prioritet za testiranje sa svojim dobavljačem BP/Castrol.

“Ne bih rekao da je to velika prednost, ali je veliki korak naprijed. S prijašnjim proizvođačima, nismo nužno bili prioritet za test. Sad ne da smo prioritet, nego smo jedini. To je najbolji scenarij.”

“Mislim da već vidimo prednosti brzoga odaziva u ovom slučaju. To znači da imamo podatke na temelju kojih se možemo prilagoditi. A kad nam za to trebaju tjedni, a ne mjeseci, onda to čini veliku razliku.”

Helmut Marko izjavio je da već iduće godine očekuje da Red Bull Honda bude prijetnja za naslov prvaka, što bi za Red Bull bio prvi takav slučaj otkako je 2014. na snagu stupila hibridna turbo era.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Formula 1 potvrdila kalendar za prvih osam utrka 2020.

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je prvih osam utrka u ovogodišnjem kalendaru koji će započeti …