Mercedes je pet dana prije početka predsezonskih testiranja u Barceloni objavio prve studijske fotografije svoga novog F1 bolida za 2019. kojega su isti dan prvi puta isprobali na Silverstoneu – pogledajmo što su s novim F1 W10 zasad otkrili aktualni svjetski prvaci.

Šef momčadi Toto Wolff kaže da su nova pravila veliki izazov za njegovu momčad koja želi ostati na vrhu Formule 1 i šestu godinu zaredom.

“Nova F1 sezona 2019. bit će veliki izazov za sve nas. Pravila su se prilično promijenila, moramo krenuti ispočetka, moramo se ponovno dokazati u odnosu na vlastita očekivanja i u odnosu na suparnike,” rekao je Wolff.

“Ovu sezonu krećemo s nula bodova pa ništa ne uzimamo zdravo za gotovo, s novim pravilima svaka momčad ima priliku za naslov i sve ih vidimo kao potencijalne prijetnje.”

Tehnički direktor James Allison potvrdio je da je Mercedes zadržao isti međuosovinski razmak kao i prethodnik (3725 mm) i da su se odlučili nastaviti razvijati provjeren koncept.

“Razvoj našega koncepta otišao je korak dalje, svaki dio je dodatno razvijen, sve je uglađenije, a ugradili smo promjene koje bi s prošlogodišnjim ograničenjima bilo nemoguće izvesti.”

Nos i prednje krilo

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + front wing and nose aero Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Mercedesovo prednje krilo za 2019., koje je kao i kod svih ostalih 200 mm šire i 20 mm više, ima zakrivljeni vodeći rub glavnoga (najdonjeg) elementa (označeno tirkizno) koji se prema rubovima diže prema gore, a drugi element nastavlja se na stražnji rub središnje neutralne sekcije i zakrivljeno se spušta prema rubovima krila.

Ove godine momčadi smiju koristiti samo dvije vertikalne pregrade ispod prednjega krila (žuto) koje kod Mercedesa zrak usmjeravaju prema unutarnjoj strani prednjih kotača, a jedina kaskada koja je dopuštena je nosač termalne kamere (označeno tirkizno) kojom momčadi prate temperature prednjih guma.

Oblik nosa vrlo je sličan prošlogodišnjem, ali je nešto uži i šiljastiji i nema karakterističnu središnju ekstenziju kao kod većine drugih momčadi dok se iza njega se spušta već viđena ‘kapa’ (ružičasto) koja zrak usmjerava ispod bolida prema ostalim aerodinamičkim elementima na ovom području.

Bočne ploče prednjega krila (označene plavom bojom) ove godine moraju biti jednostavnije, a kod Mercedesa su usmjerene blago prema unutra, za razliku od svih ostalih dosad predstavljenih F1 bolida za 2019. čije su bočne ploče usmjerene blago prema van. U skladu s bočnim pločama su i već spomenute vertikalne pregrade ispod prednjega krila (žuto) koje također usmjeravaju zračnu struju prema unutarnjoj strani prednjih kotača.

Prednji ovjes i područje iza prednjih kotača

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + front suspension brake ducts aero S-duct Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Prednji ovjes je pushrod (žuto) konfiguracije s dvostrukim poprečnim ramenima (tirkizno i plavo), a Mercedes je, za razliku od Toro Rossa, odlučio zadržati koncept koji su uveli prošle godine i ostaviti vertikalnu ekstenziju (ružičasto) za prihvat gornjega poprečnog ramena na kotaču.

Na taj način prihvatno mjesto za gornje poprečno rame je puno više nego što je to moguće izvesti bez ekstenzije što omogućuje vodoravniji položaj gornjega poprečnog ramena i oslobađa više mjesta za strujanje zraka u ovom osjetljivom području.

Donje poprečno rame (plavo) vrlo je visoko postavljeno te su i prednja i stražnja spona u području blizu kotača obučene u jedinstven aerodinamički oklop.

Usisnici za hlađenje prednjih kočnica (narančasto) najdetaljniji su od dosad prikazanih na F1 bolidima za 2019. iako je inženjerima sloboda na ovom području 2019. ograničena jer više nisu dopušteni razni aerodinamički dodaci.

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + front suspension brake ducts aero side Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Mercedesovi usisnici za hlađenje prednjih kočnica horizontalno su podijeljeni na dva dijela pri čemu je donji dio i vertikalno podijeljen, a u vanjskom dijelu postoji i još pet tankih vertikalnih pregrada.

Na donjoj fotografiji vidljivo je područje iza prednjih kotača i usmjerivači zraka koji na ovom području 2019. moraju biti niži, a vodeći rub prvoga usmjerivača (tirkizno) spojen je na šasiju i na njemu stoji natpis ‘F1W10’. Na njega se nastavljaju i drugi usmjerivači (plavo) koji su vezani za istu strukturu, a u podnožju se nalaze brojni generatori vrtloga (ružičasto) koji su ključni za kvalitetan rad podnice u različitim uvjetima.

Iza njih se nalaze i usmjerivači zraka ispred bočnih otvora za hladnjake (narančasto) koji će biti prikazani i na idućim fotografijama.

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power +area behind the front wheels bargeboards Photo Daimler Edited by MAXF1net - 2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power +area behind the front wheels bargeboards side Photo Daimler Edited by MAXF1net

Bočne stranice

Mercedes je prvi ovogodišnji bolid koji ne slijedi Ferrarijev i Red Bullov put s izuzetno visokim otvorima za hladnjake u bočnim stranicama smještenim između dvije horizontalne sigurnosne strukture nego su vjerni svom uobičajenom konceptu kojega su dodatno razvili i poboljšali za 2019.

Gledano sprijeda, usisnik (označen tirkizno) ima veću visinu nego prošlogodišnji, ali je zato uži u svom gornjem dijelu i cijeli vodeći rub bočne stranice zauzima manju širinu nego 2018. što je vidljivo po prostoru koji je ostao između njega i vertikalnog elementa (ružičasto). Također, ispod usisnika se nalazi se još jedan element (plavo) koji strši iz šasije i koji potencijalno skriva drugu sigurnosnu strukturu.

Rub bočne stranice s vertikalnim je aerodinamičkim elementom (ružičasto) povezan s dvije blago zakrivljene horizontalne spone (gornja je dio sigurnosne strukture), a koje su profilirane kako bi zrak usmjeravale oko bočnih stranica i preko difuzora.

Spomenuta struktura vezana je i za manja dva vertikalna usmjerivača zraka (narančasto) koji se dalje nadovezuju na elemente ispred sebe.

Retrovizori su spojeni na dva nosača (žuto) kako bi se maksimalno iskoristila mogućnost za usmjeravanje i oblikovanje zračne struje oko kokpita, što je trend koji posljednjih godina prakticira sve više momčadi.

Halo zaštita ove je godine srebrna s Mercedesovim logotipom u sredini dok je donji rub i dalje crne boje.

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power +sidepod area bargeboards top front Photo Daimler Edited by MAXF1net -

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power +sidepod area bargeboards Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Pokrov motora

Mercedesov pokrov motora nije tako stanjen u svom gornjem dijelu kao kod Haasa, ali je prilično uzak u stražnjem dijelu. Usisnik iznad vozačeve glave još je viši i širi nego prošle godine (tirkizno) i u sredini se nalaze dvije vertikalne pregrade koje usisnik dijele na tri dijela.

Ispod stražnjega krila nalazi se i 750 mm široko T-krilo (ružičasto), a na donjoj slici vidi se i stražnji ovjes čija gornja poprečna ramena (crveno) imaju povišenu prihvatnu točku na kotaču kako bi više zraka prolazilo preko difuzora.

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + engine airbox rear suspension Photo Daimler Edited by MAXF1net -

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + rear end engine cover rear floor wing side Photo Daimler Edited by MAXF1net

Stražnji ovjes i stražnji kraj

Mercedes na F1W10 i dalje koristi pull rod konfiguraciju stražnjega ovjesa uz modificiranu geometriju kako bi bolid manje trošio stražnje gume, što je prošlih godina znala biti bolna točka Mercedesovih F1 bolida.

Povišeno i zakrivljeno gornje poprečno rame pomaže protoku zraka u ovom osjetljivom području iznad difuzora, a usisnici za hlađenje stražnjih kočnica više nemaju brojna zakrilca koja smo viđali prošlih godina.

Stražnje krilo ove je godine 100 mm šire, a Mercedes je na predstavljanju pokazao dvostruke nosače po uzoru na Ferrari koje su krajem prošle godine testirali na W09 i koji su pričvršćeni s gornje strane donjega elementa stražnjega krila.

Dvostruki nosači su lakši od jednostrukih i pružaju mogućnost da se između njih smjesti malo krilce (monkey seat) ispod kojega struje vrući ispušni plinovi, ali zato uzrokuju nešto više smetnje radu stražnjega krila zbog dva prihvatna mjesta na donjem elementu.

Bočne ploče stražnjega krila ove godine moraju biti jednostavnije, ali Mercedes i dalje ima prorezan donji dio vodećega ruba ploče kao i stražnji dio iz kojega vise dvije ekstenzije (crveno).

Podnica ispred stražnjih kotača je jedna od najrazvijenijih ako gledamo studijske fotografije novih F1 bolida za 2019. te je Mercedes na tom mjestu postavio jedan veliki prorez ispred stražnje gume i osam manjih proreza ispred njega (zeleno).

Također, tu su i tri kraća vertikalna proreza (ljubičasto) koji imaju sličnu funkciju miješanja zraka ispod i iznad podnice kako bi se stvorili vrtlozi koji će pomoći izoliranju zračne struje ispod bolida od turbulencija, posebno od rotirajućih stražnjih kotača koji smanjuju učinkovitost difuzora, a ispred stražnjih kotača postavljena je i mala vertikalna pregrada (narančast0).

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + rear end engine cover rear floor wing Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…