Formula 1 već je naglasila da se u skoroj budućnosti želi riješiti grijača guma kako bi se smanjili troškovi, ali velike momčadi protive se toj ideji što bi moglo dovesti do odgode njihove zabrane do 2024.

F1 momčadi trenutno troše oko 280 000 eura na set od 40 grijača, koliko maksimalno smije imati jedna momčad po sezoni, a grijači traju dvije godine i onda ih treba zamijeniti.

Većina momčadi već je naručila nove setove grijača za 18-inčne kotače koji će se koristiti od iduće sezone, ali neke momčadi se boje da će imati ogromnih problema bez grijača guma, posebno na stazama na kojima se već i sad muče sa zagrijavanjem guma poput uličnih staza.

Tema grijača guma i njihove zabrane bit će na rasporedu na sastanku F1 Komisije u srijedu 13. listopada u Londonu, a glavni motiv je smanjenje troškova i bolje utrkivanje, s većim naglaskom na vještinu vozača prilikom zagrijavanja guma.

Pirelli je već upozorio da bi se prehladne gume mogle vrlo lako uništiti u ranoj fazi korištenja iako to dosad nismo vidjeli u Formuli 2, ali u Formuli 1 su daleko veće sile koje djeluju na gume.

Manje momčadi ne vide razloga zašto se grijači guma ne bi što prije zabranili kako bi se smanjili troškovi i unijela dodatna doza nepredvidivosti.

“U kvalifikacijama bolidi nekad stoje nekoliko minuta na izlazu iz boksa kako bi imali što bolju poziciju na stazi. Gume se u potpunosti ohlade, ali i dalje rade,” rekao je neimenovani šef jedne od F1 momčadi.

Formula 1 planira kompromisno rješenje koje će zadovoljiti sve strane jer bi električni grijači guma trebali postupno nestati – od 2022. bit će dopušteno 20 umjesto 40 grijača po momčadi, a kišne i intermediate gume više se neće moći prethodno grijati.

Što se tiče guma za suho, temperatura guma na koju se smiju zagrijavati gume postupno će se smanjivati. Trenutno se gume smiju grijati do 90 Celzijevih stupnjeva, a 2022. granica bi trebala iznositi 70 stupnjeva dok bi 2023. trebala biti samo 50 stupnjeva prije nego 2024. grijači postanu zabranjeni.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz najbrži za Ferrari s dosad najbržim vremenom testiranja

Carlos Sainz postavio je dosad najbrže vrijeme na predsezonskim testiranjima za Ferrari i …