F1 Komisija izglasala je promjene u aerodinamičkom paketu F1 bolida za 2019. koji bi trebao pomoći da se vozači mogu lakše pratiti, a time i više pretjecati.

Iako se nije očekivalo da će prijedlozi proći već za iduću sezonu, dogovoreno je pojednostavljenje bočnih ploča prednjega krila koji stvaraju snažne vrtloge i bolidu iza sebe šalju turbulentnu zračnu struju.

Ferrari F1 2018 SF71H front wing 2 Australian GP F1 2018 900 px Photo AMuS MAXF1net
Bočni dijelovi krila, koji služe za stvaranje vrtloga i njihovo usmjeravanje prema vanjskoj strani prednjih kotača, mogli bi 2019. postati jednostavniji

Osim promjena na prednjem krilu, koje bi 2019. trebalo imati jednostavnije rubne sekcije, gornji element stražnjega krila bit će veći kako bi DRS učinak bio snažniji.

Autosport prenosi da je šest od deset momčadi bilo protiv ovih prijedloga za 2019., ali pod trenutnim pravilima F1 Komisije četiri momčadi su dovoljne ukoliko se FIA, F1, sponzori i promotori slože s određenom promjenom.

Red Bull RB14 Azerbaijan GP F1 2018 Baku rear wing low downforce
Red Bullovo stražnje krilo na VN Azerbajdžana 2018. – Gornji element (Aston Martin logo) postat će veći kako bi DRS učinak bio snažniji

Williams, Mercedes, Force India i Sauber navodno su glasali za promjene dok su protiv njih bili Ferrari, Red Bull, Renault, McLaren, Toro Rosso i Haas.

Odluku F1 Komisije i dalje treba potvrditi FIA Svjetsko Motor Sport Vijeće, što je obično formalnost, ali postoji mogućnost da će Ferrari iskoristiti svoje pravo veta kako bi blokirali uvođenje promjena za 2019. iako moraju dokazati da je to zbog nekog valjanog razloga poput troškova, a ne samo zato jer im se ne sviđa.

Formula 1 planira uvođenje većega paketa mjera 2021. koji bi trebao pomoći povećanju broja pretjecanja odnosno olakšavanje praćenja bolida, ali nakon VN Australije na kojoj smo vidjeli samo pet pretjecanja dio tih ideja mogao bi se uvesti već 2019.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes najbrži i na drugom treningu, Ferrari se približio

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas ponovno su odvozili dva najbrža vremena na slobodnom tren…