F1 Grand Prix of Saudi Arabia - Qualifying

Formula 1 iduće godine će prvi puta isprobati novi format kvalifikacija u kojem će vozači morati koristiti sve tri dostupne komponente guma za suhe uvjete, a plan je da se ideja isproba na dva trkaća vikenda.

Nakon što su ove godine ukinuli pravilo za Q3 vozače o startu na gumama na kojima su odvozili najbolji Q2 krug, vodstvo Formule 1 želi isprobati i neke nove ideje i vidjeti kako će to funkcionirati u praksi.

Za iduću sezonu plan je da vozači u Q1 koriste samo hard gume, u Q2 samo medium, a u Q3 samo soft, za razliku od trenutnih pravila koja vozače ne ograničavaju po pitanju izbora komponente u bilo kojem dijelu kvalifikacija.

Nakon sastanka F1 Komisije u utorak otkriveno je da će se takav sustav isprobati na dva vikenda iduće sezone, a broj dostupnih setova guma u tim vikendima smanjit će se s 13 na 11.

Budući da bi se tvrđe komponente koristile više nego inače, broj setova softa smanjio bi se s 8 na 4, broj mediuma bi se povećao s 3 na 4, a broj harda povećao bi se s 2 na 3.

Ovim pravilima vozači bi bili prisiljeni koristiti sve tri komponente guma u kvalifikacijama, nešto što trenutno ne moraju ni u utrci u kojoj moraju koristiti bilo koje dvije komponente, a što bi predstavljalo dodatni izazov u pronalasku optimalnoga balansa za sve tri komponente.

Dosad su momčadi mogle u potpunosti ignorirati hard komponentu, koje trenutno imaju po dva seta tijekom vikenda, i s medium i soft komponentom voziti i kvalifikacije i utrku.

Još uvijek nije poznato na koja bi se dva vikenda iduće sezone trebao isprobati novi kvalifikacijski format.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

FIA odgađa mjere za kontrolu poskakivanja

FIA je uoči početka desetoga vikenda sezone u Velikoj Britaniji potvrdila da zasad odgađaj…